Vești din gastronomia locală #98

L’Atelier Relais & Chateaux a anunțat o nouă echipă: Alexandru Iacob – Group Executive Chef și Vlad Pădurescu – Head Chef L’Atelier.

Locuri nou deschise sau care se pregătesc de lansare:
– Kane Group a deschis un nou loc, Gyst ‘’inspired by Copenhagen, served in Bucharest’’, în Centrul Vechi, pe str. Blănari 18.
Jeonjuu Korean BBQ and Pocha – un restaurant coreean care se pregătește de lansare în București, pe str. Sfântu Dumitru 3.
Angeline Cake Boutique are o nouă locație pe str. Popa Savu nr. 73, în zona Aviatorilor.
– Găsiți o nouă brutărie artizanală în zona Floreasca – Holy bakery, pe str. C. Aricescu 50A.

 

Evenimente din gastronomie:
– Pe 4 martie are loc la ATRA Doftana o cină gastronomică 4 hands dinner cu David Contant și Ionuț Gagiu – tasting menu cu 6 dish-uri asociate cu vinuri Velvet Winery, în primul weekend dedicat sosirii primăverii, detalii aici.
– 5 martie, Domeniul Manasia organizează evenimentul ,,Ladies: Dejun la conac’’.
– 8 și 9 martie la VINO este sărbătorit începutul de primăvară, cu un meniu semnat de Ileana Braniște.
– 9 și 10 martie – The Taste of Spring, with István Veres & Alex Antal la Fork Ana Tower cu un meniu de degustare de 8 feluri, opțional și pairing de 6 vinuri.
– 16 martie: Food & Wine tasting la Noeme – Chef Carmen Diaconu, alături de vinurile Crama Jelna din Transilvania.

 

Restaurante și bucătari:
– În perioada 1-9 martie 2023 Zexe Braserie – Pastry Chef Ana Consulea ne așteaptă cu Babe, o prăjitură Baba diferită în fiecare zi, inițiativă care a devenit o tradiție de câțiva ani.
Shandra’ma se redeschide pe 3 martie.
– Brutăria artizanală 5 Pâini 2 Pești din Sibiu s-a mutat într-o nouă locație, pe str. Mitropoliei 35, lângă catedrală.
– Solstitiu.dinners este o serie de cine prin care sunt abordate diferite teme gastronomice, ce poartă semnătura lui Sorin Stoica.
– Evenimentul Dine On – Soirée Club #2 ETERNA experience a avut un 7-course menu inspirat din gastronomia Americii de sud, Chef Traian Galleguillos.

Restaurant Grai

Vinuri și crame:
Winelover Romania: s-a lansat primul volum al ciclului de cărți Wine Secrets of Romania – dedicat zonei Drăgășani, un demers care își propune să facă cunoscute vinul românesc și soiurile autohtone pe plan internațional.
– Pe 10 martie are loc la wine bar WineDrops Bucharest o degustare de vinuri din Dealu Mare, de la crama Dagon Wines.
– Un nou concept la J’ai Bistrot București: în fiecare zi de miercuri veți găsi toate vinurile din meniul lor la jumătate de preț, fie că este vorba despre vin alb, roșu, rose, spumant sau vin fiert.
Vin la Munte se desfășoară între 1-2 aprilie 2023 în Brașov unde vor participa peste 70 de crame.
– Aplicația mobilă Winesday App – turism viticol și vin, a împlinit un an de la lansare.

Producători locali:
– Marius Tudosiei a povestit pe blogul său despre Andivele de la Gherăești și despre vizita pe care a făcut-o anul acesta la micii producători din Neamț, urmăriți detaliile. Urmează o vizită nouă în curând și deja se fac planuri pentru anul următor, iar in postările lui despre #andiveromanesti regăsiți și o invitație adresată bucătarilor.

 

Sustenabilitate și responsabilitate în gastronomie:
Kreuzet. Povesti cu gust. din Oradea alături de Banca Pentru Alimente Oradea gătesc lunar 1000 de porții de mâncare, având ca beneficiari ONG-uri care se ocupă de persoane care apartin grupurilor vulnerabile. Acesta este un proiect deja consolidat și apreciat, care are nevoie de sprijin în continuare. Sunt doi bucătari în proiect, Răzvan Chiriac și Bogdan Buciu iar pentru fiecare meniu comandat, aceștia gătesc încă o portie pentru proiectul social, iar tipul de bucătarie pe care îl practică pentru toate felurile și porțiile gătite este de slowcooked gourmet food.
– Două fundații au un curs despre gastronomia sustenabilă care va fi introdus în licee de alimentație publică. detalii.
– Banca Locală de Alimente Sector 6 se va lansa până la sfârșitul acestui an.

 

Alte vești din gastronomie:
– Aflați povestea Restaurant Grai & Chef Daniel Pălici din ELLE Decoration Romania, în cel mai recent număr al revistei, lansat pe 1 martie.
– Citiți despre ,,Curatorul de zacuscă marină’’ în revista Tomis, un material semnat de Cosmin Dragomir.
– Adriana Sohodoleanu ne invită să citim în Zile si Nopti despre prăjitura Amandină: „La trecutu-ți mare, mare viitor”, articolul.
– La World Education Fair IntegralEdu, 4 martie, sunt prezente și institute culinare intenaționale din domeniul ospitalității, printre acestea și Le Cordon Bleu Paris, Culinary Arts Academy Switzerland, FERRANDI Paris, l’école française de gastronomie & de management hôtelier.

Credit foto: Grai restaurant, Chef Daniel Pălici

Articole Asemanatoare

12 septembrie 2022
Vești din gastronomia locală #76
Locuri nou deschise sau care se pregătesc de lansare: - Alex Petricean și echipa NOUA pregătesc un nou concept - Nou...
19 martie 2020
Timp de 10 zile, >100 de restaurante vor participa la Zilele GO-MIO – Data exactă urmează să fie stabilită
Promovarea gastronomiei din România continuă să fie o prioritate a ghidului Gault&Millau
27 iulie 2019
[Locuri noi] Coclinta Braserie, București
Când vorbim despre Coclinta Brasserie, trebuie să începem cu o definiție: coclintă, adică turtă coaptă pe sobă, din a...