Vești din gastronomia locală #92

Locuri nou deschise sau care se pregătesc de lansare:
– Pe 25 ianuarie se deschide în București Vié restaurant, avându-l ca Chef pe Radu Iliescu.

 

Evenimente din gastronomie:
– 20-24 ianuarie 2023 Terra Carpatica – Conacul Grigorescu serbează Unirea Principatelor Române cu mic dejun cu produse din regiune, cina slow food etc., detalii la ei pe pagină.
– 21-22 ianuarie Amis de la Fête Fromagerie revine cu weekendurile de degustare de brânzeturi gourmet, de această dată cu brânza Comté.
– 21 ianuarie: Saturday Brunch x AMBASADA Timișoara între orele 11:00-14:00.

 

Restaurante și bucătari:
– Dacă ajungeți în Sibiu faceți și o oprire la Kombinat Gastro-Brewery – să testați meniul construit în funcție de ingredientele din zona Sibiului, provenite de la producători locali.
– Noul meniu semnat de Nico Lontras la Casa Timiș – restaurant Veranda dintre vii propune o călătorie gastronomică prin arii geografice mediteraneene.
Pain Plaisir ne-a dezvăluit care a fost topul celor mai apreciate produse anul trecut: Croissant, Pain au Chocolat și Anemona.
– Din meniul Poesia: ,,Paccheri cu funghi porcini și foie gras, așa cum îi plac lui Marius Manole’’.
– Urmărim Mano+Bocca Panini Bar care lucrează la noi rețete de panini.

the ARTIST Restaurant

Vinuri și crame:
– 26 ianuarie: eveniment Descoperă România#5 la Lovin’ Winebar & Bistro, invitată crama Velvet Winery.
– 26 ianuarie Degustare vinuri Dagon Wines la Winekooltour din Tg. Mureș.
– Pe 28 ianuarie are loc la Iași – Wine & Friends Fest în cadrul Pleiada Boutique Hotel unde vor fi prezente 16 crame din Muntenia, Oltenia & Republica Moldova, link în comentarii. Și tot pe 28 ianuarie, tot în Iași, la Winederful: Degustare verticală Brunello di Montalcino – Frescobaldi.
– 17-18 februarie – are loc GoodWine Fest 2023: Wines of the world la Pullman Hotel, Goodwine – Romania’s wine fair.

 

Producători locali:
– Despre Arkäse, o nouă fabrica de brânzeturi care folosește rețete elvețiene – în satul Arcuș din județul Covasna, detalii aici.
– PlatFerma a scris un material: Ghidul Cumpărătorului – cum recunoști produsele locale autentice.
– Atelierul Manufactura de Brânză din Cund își extinde gama de produse: a început să producă noi sortimente de brânzeturi, printre acestea și cu mucegai alb și albastru.

 

Sustenabilitate și responsabilitate în gastronomie:
– Slow Food Buzău a demarat o inițiativă pentru Săptămâna Verde și Școala altfel – excursii educative pentru copii în Ținutul Buzăului pentru a descoperi producătorii artizanali și alimentația sustenabilă.

Alte vești din gastronomie:
– Cosmin Dragomir scrie în Mindcraft Stories despre: Bobul, leguma care a dispărut din bucătăriile românești.
– Tom Rees de la PainPlaisir a fost invitat în Podcastul Expat Life, difuzat și la Guerrilla Radio, înregistrarea.
– Pentru noutăți din Clujul gastronomic recomandăm și rubrica Meet the Chef semnată de Gastronomul, aflați povești despre Silviu Chelaru, Ionuț Crișan etc., link în comentarii.
– Pe 12 februarie are loc Tour de France Cooking Class – la Artisan Cooking Classes.
– Un nou Newsletter pe platforma Substack: The Open Button – Gustare la cafea.

Foto credit: the ARTIST Restaurant, Chef Paul Oppenkamp: Snowball/ Mascarpone/ Coffee/ Grand Marnier.

Articole Asemanatoare

9 iunie 2023
Vești din gastronomia locală #112
Locuri nou deschise sau care se pregătesc de lansare: - Brutăria și patiseria artizanală Pain Plaisir a deschis un n...
24 august 2023
Vești din gastronomia locală #123
Evenimente din gastronomie: - 25 august: Lecturile Culinaria Banatica continuă la Timișoara, vol. 4 - Identitate Gas...
21 martie 2020
Vești din gastronomia locală #3
CUIB a publicat o carte de bucate online cu Hrană Pozitivă - ei o numesc așa pentru că rețetele propun nicio risipă ș...