Vești din gastronomia locală #112

Locuri nou deschise sau care se pregătesc de lansare:
– Brutăria și patiseria artizanală Pain Plaisir a deschis un nou magazin în zona Parcului Carol, pe bd. Mărășești nr. 2B, iar meniul de vară include noi tipuri de New York Rolls – mango și lime & mentă.

Evenimente din gastronomie:
– 10-11 iunie: are loc evenimentul APPETITO 2023 – Italian Food Festival la Verde Stop Arena.
– 15 iunie: eveniment ,,Cultură la farfurie 1.0’’ organizat de Adriana Sohodoleanu pe terasa Voilà bistro – Istorii și rețete din vremea lui Dimitrie Cantemir, retușate în notă contemporană de Chef Radu Dumitrescu.
– 15 iunie: Horeca Insight Magazine organizează conferința Horeca Next Level Cluj la Grand Hotel Napoca, link în comentarii cu detaliile evenimentului.

Restaurante și bucătari:
– Restaurantul La Finca Alioli va primi certificatul „Restaurants from Spain”, distincție ce are ca obiectiv recunoașterea ambasadorilor mondiali autentici ai bucătăriei spaniole, citește articolul Trends by HRB despre subiect.
– #murate de sezon: Paninaro Bucharest ne invită la căpșuni murate care se găsesc lângă frigănelele lor cu zahăr ars și caramel iar Soro.lume face experimente cu, nuci verzi murate.
The Marmorosch Bucharest, Autograph Collection deschide de la jumătatea lunii iunie terasa The Reserve cu o capacitate de 40 locuri.
– Arhitectul Karim Rashid a finalizat primul său proiect de design interior din România, remodelarea restaurantul Raionul de Pește, detalii aici.
Manger Cluj Napoca propune gnocchi, proaspăt făcuți din cartofi proveniți din agricultura ecologică locală.
– Până ajungeți în vacanță, gusturile Spaniei vă așteaptă și la IBERICO Craiova.
– Chef Daniel Pălici și echipa Restaurant Grai prezintă modul lor de lucru în postări recente în social media si vorbesc despre lanțul scurt alimentar, cu ingrediente provenite de la micii producătoti din apropiere și despre meniul adaptat fiecărui sezon.

Vinuri și crame:
– O nouă colaborare are loc în lumea vinului: Domeniile Averești, Casa de Vinuri Cotnari și Crama Pandora vor fi prezente împreună la TIFF 2023, detaliile.
– Și tot legat de domeniul cultural, Cramele Recas este partener al proiectului „Timișoara 2023 – capitală europeană a culturii”.
– Pe 17 iunie are loc evenimentul ,,Rosé, Apus & Lavandă’’ – la crama boutique Domeniul Aristiţei din Valea Calugărească, link în comentarii.

La Finca Alioli

Producători locali:
– 9-11 iunie: are loc evenimentul – Deschidem AGROVILLAGE ,,mai mult decât o piață”, cu legume, fructe, flori, produse din carne, produse lactate, apicole, produse tradiționale și artizanale etc. la Universitatea de Științele Vieții ,,Regele Mihai I” din Timișoara.
– Descoperă fructe românești de #sezon: cireșe certificate – producție ecologică, de la Dealul Sofiei din Topliceni, Râmnicu Sărat; în București, le găsiți și la Real Foods.
VERDE are peste 50 tipuri legume de #sezon, provenite direct de la cele 30 ferme locale cu care colaborează.

Sustenabilitate și responsabilitate în gastronomie:
– Pe 12 iunie are loc la Casa Muzeelor, str. V. Alecsandri 6 din Iași ,,Agroecologia ca formă de rezistență’’- conversații pe teme aflate la intersecția dintre hrană, drepturile omului și ale naturii, cu invitați din Guatemala. Evenimentul organizat de Asociatia Mai bine face parte din Our Food. Our Future, un proiect finanțat de Uniunea Europeană, link în comentarii.
– Scoala de sustenabilitate este o platformă online care oferă cursuri gratuite în domeniu pentru profesioniști și companii de toate dimensiunile – subiecte legate de sustenabilitate, managementul energetic, reglementari de mediu, aflați mai detalii.

Alte vești din gastronomie:
– Cartea #Tava a câștigat un premiu James Beard Award în categoria Baking 2023.
– Mircea Groza: România este reprezentată din punct de vedere gastronomic, cred eu, de „zămuri și tocane”. Pe care eu le caut, le reconstitui și le ofer celor interesați, citiți articolul IQads.
– Gabor Emese de la restaurant Pilvax Brașov povestește în podcast Amintiri Gustoase care este secretul unui gulaș bun, într-una dintre cele 270 de variante ale sale.
– Conform unor rapoarte media, Cronicari Digitali – noul sezon #AmintiriGustoase realizat de Cosmin Dragomir este cel mai ascultat podcast gastronomic din România, citește mai multe detalii.
– Chef Radu Dumitrescu e invitatul unui nou podcast, detalii aici.
Analiză: viitorul din farfurii – Cum determină consumatorii apariția unor noi categorii de produse alimentare.
– Despre zăcămintele de sare din Salina Turda, articol.

Credit foto: La Finca Alioli

Articole Asemanatoare

20 aprilie 2023
Vești din gastronomia locală #105
Cartea ,,Zămuri - supe, zupe și năcreli’’ scrisă de Mircea Groza se pregătește să iasă din tipar. Este prima carte a ...
28 aprilie 2023
Vești din gastronomia locală #106
Evenimente din gastronomie: - Festival de street food Festival du Bonheur: în weekendul 27 aprilie - 1 mai la comple...
22 octombrie 2020
Vești din gastronomia locală #25
Săptămâna aceasta avem noi vești din gastronomia locală.   - Samsara Foodhouse a venit la București, iar în ...