Vești din gastronomia locală #111

Pe 3 și 4 iunie are loc evenimentul #Oaspeți la Zori, în Iași: Chef Alex Petricean de la NOUA va pregăti împreună cu Chef Marian Zancianu de la ZORI Restaurant un meniu de degustare. În prima seară, Vlad Gora va crea un meniu de cocktail-uri senzoriale asociate cu creațiile celor doi Chefi iar pe 4 iunie meniul va avea asocieri de vinuri, prezentate de sommelier Spiridon Liviu.

Locuri nou deschise sau care se pregătesc de lansare:
– Un nou wine-bar s-a deschis în luna mai în zona Floreasca winewithme.ro, pe str. Puțul lui Zamfir 45-47.

Evenimente din gastronomie:
– 4 iunie: eveniment de Rusalii în Dealu Mare la Casa Timiș, cu un meniu special creat de Chef Nico Lontras – Meniu Brunch Fun Fest Rusalii.
– 8 iunie: eveniment ,,Le Babila” sau o colaborare dintre Le Bab Bucharest alături de PAPILA.
– 10 iunie: eveniment Dumicat #2 pregătit de Melinda Teohari și Andrei Chelaru, care vor găti un nou meniu cu tapasuri locale, de data acesta la Meat 2 eat Steakhouse.
– 15 iunie 2023: la aniversarea de un an a restaurantului, Sciccheria organizează o cină specială, 7 courses, unde vor găti împreună Chef Michael Passarelli și Chef Giuseppe Raciti.
– Între 23-25 iunie are loc Urbea Food Fest în Piata Cetatii din Deva, detalii aici.

Restaurante și bucătari:
Zexe Braserie ne invită la brunch pe terasa lor: la un pahar de Prosecco alături de o tartă cremoasă cu fructe.
Restaurant Rod Cluj-Napoca are meniu nou cu dish-uri de sezon și declară că lucrează în proporție de peste 50% cu furnizori locali și zonali.
– Treceți pe la Bacaro Port & Bacaro 2 pentru un prânz sau cină cu multe dish-uri cu pește, în Portul Tomis Constanța.

Vinuri și crame:
Povestea Crama de piatră și vinurile #Boian din Dealu Mare, cu o cramă şi beci în clădiri vechi din anul 1912.
– 8 iunie, Winekooltour Târgu-Mureș: Gustul Franței în 6 vinuri, un tur prin Champagne, Burgundia, văile Loarei și Rhonului și Languedoc.
– Syrah Colțul Pietrei de la Viile Metamorfosis a primit medalie de aur la concursul dedicat acestui soi, Syrah du Monde.

Zori Restaurant Iași
Zori Restaurant Iași

Producători locali:
– Băcănia micilor producători Real Foods – a început colaborarea cu o asociație de vânători din zona Maramureș, cu o mică carmangerie care lucrează după metode tradiționale.
Ferma Hărman Brașov extinde gama de produse cu brânză maturată de capră, asteptăm primele produse în august.
Produse lactate Torockoi: Puturoasa de Trascău este o brânză extra maturată cu un gust special, onctuos și picant, pe care o găsiți la toneta Torockoi din curtea Conacului Secuiesc, doar în această perioadă.

Sustenabilitate și responsabilitate în gastronomie:
– Pe 29 iunie 2023 are loc prima ediție a Green Start-Up Sustainability Forum & Awards, printre subiecte și inovația în sustenabilitate, retail verde & cu mai puțină risipă, economie circulară etc.
Green Start-Up: Challenge Labs este în căutare de soluții la provocările industriei agroalimentare. Provocările care vor fi adresate de participanții din program vizează, și valorificarea deșeurilor alimentare organice. Profesioniștii din sectorul agrifood se pot înscrie în program până la data de 20 iunie, detalii.

Alte vești din gastronomie:
Tuslamaua vs ciorbă de burtă, un articol semnat de Cosmin Dragomir.
– Alina Iancu a povestit despre Revino Gourmet Revino Cheese & Wine şi CrameRomânia.ro pentru Ziarul Financiar – Afaceri de la Zero, detalii aici.
– Cristian Meleacă, pizzaiolo la Restaurant Corsarul din Oradea, s-a calificat în finala Caputo Pizza Cup – eveniment organizat de către Associazione Pizzaiuoli Napoletani, Mulino Caputo și Mainardi Food, detalii.

Credit foto: Zori Restaurant Iași – Chef Marian Zancianu.

Articole Asemanatoare

17 februarie 2023
Vești din gastronomia locală #96
Revino Cheese & Wine a anunțat evenimentele de anul acesta: Salon de vinuri și turism viticol, între 6-8 mai 2023...
15 februarie 2019
[Locuri noi] Yasou Romania, București
Yasou Romania este unul dintre primele restaurante deschise în Agora Floreasca, un food hall inaugurat recent în piaț...
6 noiembrie 2020
Interviurile #ovoce: Voilà & Lovin, Radu Dumitrescu
Seria “O voce” este modalitatea noastră de a oferi bucătarilor din România oportunitatea de a-și comunica experiența ...