Vești din gastronomia locală #87

Un subiect popular zilele acestea: despre masa de sărbători, de la cozonacul lui Păstorel Teodoreanu la noua bucătărie românească, un video cu Adriana Sohodoleanu, sociolog și Pastry Chef și Cosmin Dragomir, jurnalist și istoric culinar.
Cei doi au anunțat recent și apariția cărții ,,O istorie a deserturilor de la noi’’ – parte a proiectului Dulce Românie, carte ce poate fi achiziționată deja în librăriile Cărturești, aici.

Locuri nou deschise sau care se pregătesc de lansare:
– S-a deschis Mosto Natural WineBar & Bistró, primul ,,natural winebar” din România.
A46 Venue, un nou loc pe Aleea Alexandru 4 din București ce propune coffee, bubbles&more.

 

Evenimente din gastronomie:
– 17-18 decembrie – Da Pino Cluj-Napoca ne așteaptă la Culinăria de iarnă cu mâncare, taraf și colindători, verificați detaliile pe paginile lor.
– 17-18 decembrie – Christmas wineMARK[e]T la Artmark – Palatul Cesianu-Racoviță.
– 18 decembrie Bacania Veche organizează Christmas Market pop-up shop la The Wedding House cu mâncare tradițională – sarmale, cârnați, fasole bătută etc. și o sesiune de live cooking.
– Pe 18 decembrie JULES – Bistro Restaurant ne invită la ultima duminică de Christmas Bazar, pe strada Mitropoliei nr. 6, Sibiu.
Relais & Chateaux Le Bistrot Francais organizează eveniment de revelion – La Gourmandise New Year’s Eve.
– Și Mesogios Seafood Primaverii se pregătește pentru un eveniment de revelion.

 

Restaurante și bucătari:
– Până pe 18 decembrie (în fiecare zi, între orele 1-7 pm) puteți trece pe La Mița Biciclista unde KAIAMO pregătește ciocolată caldă, ceai cu rom, vin fiert, turtă dulce și alte surprize de sezon.
– Băcănia Veche delicatese și grădină și-a schimbat temporar numele în Schengen – Delicatessen und Garten.
Restaurant Pasaj Sibiu are și un frate, PASAJ events – Andrei Luminea așteaptă noi provocări.
– Descoperiți o nouă colecție de praline fără zahăr lucrate de Sweeteria în colaborare cu Boem Atelier din Ploiești.
– Dish-uri vegetariene și vegane sunt gata de testat la Samsara Cluj Napoca în noul lor meniu.

Relais & Chateaux Le Bistrot Francais

Vinuri și crame:
– 16 decembrie – Wine Tasting – vinurile cramei Familia Vladoi la Wine Mood.
– 17 decembrie are loc ,,Primul eveniment din România dedicat exclusiv vinurilor naturale’’ la unteatru – Saccharomyces.wine.
– 27 ianuarie 2023: Uncorked și Lovin’ Winebar & Bistro organizează o degustare de vinuri produse de catre Vega Sicilia. Chef Radu Dumitrescu pregătește feluri gândite special pentru acest eveniment.

 

Producători locali:
– Pe 16 decembrie, între 15:00 si 19:00 mici producători din Transilvania vin cu produse la târg la Școala Germana, printre aceștia și Pilvax, Brânza maturată de la Mesendorf, Timian etc.
– Târgul de Crăciun al Gospodăriilor de Produse Montane are loc pe 17-18 decembrie la Ghimeș-Făget (județul Bacău), eveniment Gal Valea Muntelui ajuns la a cincea ediție.

Sustenabilitate și responsabilitate în gastronomie:
– Amuse Bouche ne invită să urmărim episodul 4 din serialul #ZeroWaste – o discuție cu Mazilique, Valentina Ion (Grain Trip), Mihai Toader (Soro.lume) și Bogdan Alexandrescu (L’Atelier Relais & Chateaux) despre cele mai irosite ingrediente si ce putem face cu ele, aici.
Iris Délice, cofetăria artizanală din Cluj-Napoca, organizează Ziua magică la Iris Délice – pe 15 decembrie 15% din costul fiecărui produs cumpărat va fi donat pentru educația a 200 de copii diagnosticați cu afecțiuni oncologice de la Asociatia Magic.

Alte vești din gastronomie:
– S-a lansat cartea ,,Crăciunul cu tradiții, colinde și bucate alese’’ – de Maria Cristea Șoimu, la editura Editura Paralela 45.
– Localnicii.ro au pregătit 2 variante de cutii pentru sărbători.
– @Cătălina Penciu ne propune un Foodie Advent în cel mai recent newsletter al ei – printre experimente, quizuri și rețete recomandă și ,,Ciorbă jmecheră’’ (așa se numește) de la Restaurant Edessa.
– Pastry Chef Ana Consulea împărtășește cu foodies – Harta cofetăriilor din Paris.
– Bacșișul va fi trecut pe nota de plată în restaurante și va putea fi plătit cu cardul, detalii aici.

Credit foto: Relais & Chateaux Le Bistrot Francais – Chef Patricio Massimino

Articole Asemanatoare

16 decembrie 2019
[Locuri noi] Blid – locantă românească, București
Blid - locantă românească este "locul unde teoria adunată în sutele de articole de istorie a gastronomiei publicate p...
4 iunie 2020
Gustul – Numitor comun.
Gustul - Numitor comun. Alăturări potrivite de vinuri de la Crama Oprișor și feluri de mâncare
16 aprilie 2020
Vești din gastronomia locală #7
Radu CM Ionescu revine în bucătăria KAIAMO după o lună de pauză și se alătură celor care gătesc pentru cei care sunt ...