Vești din gastronomia locală #84

Locuri nou deschise sau care se pregătesc de lansare:
– Din noiembrie, s-a deschis în Sibiu Bistro Fish & Wine – cu pește care provine de la Păstrăvăria Tatu Sadu de pe Valea Sadului.
Stradale by Chef Foa va deschide un nou restaurant în cadrul proiectului de birouri U•Center în zona Tineretului din București.

 

Evenimente din gastronomie:
– Pe 28 noiembrie facem cunoștință cu ramenul de la Sankï (primul Ramen bar din București care se va deschide curând), într-un pop-up event la Ou_bucuresti.
– Restaurant Nativ Cluj inaugurează noul spațiu din cadrul restaurantului, cu un eveniment pe 29 noiembrie, alături de Carastelec Sparkling Winery – Delicatese pur românești Nativ.
– Bragageria Bogdania, 29 noiembrie: eveniment prilejuit de proiecția filmului ,,Bragagiu în Istanbul/ București”, urmată de o discuție despre condiția de bragagiu la început de mileniu trei.
– 1 decembrie Hai România Gramofon Wine – serbează cu brânzeturi, ceaune, grătare și vinuri obținute doar din soiuri locale. Surpriza serii va fi lansarea paharului de Fetească Neagră, un proiect The Great Hill wine bar.
– 1 decembrie Mici și gulyas – pregătiți de Shandra’ma București și Melinda Teohari, pe bd. Alexandru Ioan Cuza nr. 24, începând cu ora 12:00.
– 2-3 decembrie – Chef Catalin Petrescu revine la Arad, la restaurant Aniroc Signature Hotel cu feluri de mâncare inspirate de bucătăria japoneză.
Casa Boema Cluj-Napoca a anunțat detaliile pentru petrecerea de revelion.

 

Restaurante și bucătari:
– Ați încercat coclinta cu brânzeturi maturate de la Coclinta Brasserie?
– Începând cu 28 noiembrie, puteți descoperi noul meniu a la carte de la Hotel PRIVO Târgu Mureș.
– Creveți în sos de unt cu lămâie sau Calamari fritti cu sos Aliollo? Răspunsul la această dilemă se găsește vizitând BistroMar.
– În vitrina Pain Plaisir a reapărut Cozonacule Enchanté cu 45% umplutură de cacao și nuci din Transilvania, stafide și portocale confiate.
Casa di David a anunțat un meniu nou, printre dish-uri și Supă cremă de sparanghel cu sbârciogi și trufe negre & Supă de pește și fructe de mare.
Popina a anunțat un brunch festiv înainte de Crăciun.

Chef Andrei Chelaru

Vinuri și crame:
– Aflați povestea GRAMMA, „podgoria urbană” de lângă Iași, care se mândrește cu vinul său emblemă Aligoté, pe ale cărui sticle stau etichete realizate de Horațiu Mălăele.
– Luna aceasta, Carastelec Sparkling Winery a scos pe piață primul lor vin spumant de colecție, Carassia 773 Vintage – care a primit medalie de argint la Campionatul mondial de șampanii și vinuri spumante.
– 29 noiembrie: la Winestone Victoriei 37 are loc evenimentul Grapes of Romania – Negru de Drăgășani, organizat de Winesday.
– Vinimondo organizează Ornellaia – a night at the museum, un eveniment unde arta și vinul stau alături, iar fondurile strânse vor merge către Hospice Casa Speranței.

 

Producători locali:
– Cum poți susține proiectul și cum poți intra în posesia cărților ,,Rețete din bătrâni – 6 sate, 6 cărți de rețete’’ un proiect al asociației My Transylvania susținut și de Mihai Toader, Chef Soro.lume. Această campanie de crowdfunding este singura oportunitate de a intra în posesia cărților cu rețete din Vidra – Vrancea, Cosoba și Herăști – Giurgiu, Vulcan – Brașov, Căianu – Cluj și Murighiol – Tulcea.
Centrul Gastronomic Turda participă la Festivalul Les Gastronomades din Angoulême – Franța, oraș înfrățit cu Turda. În cadrul evenimentului vor organiza ateliere de educație culinară pentru copii, demonstrații culinare, workshopuri cu tematica risipei alimentare și vor prezenta produse precum Friptura de Turda, turta dulce făcută cu miere de la familia Képes, funia de usturoi de la Cornești împletită de familia Nagy etc., detalii.

Sustenabilitate și responsabilitate în gastronomie:
– Despre NakedShop.ro Magazin Zero-Waste, magazinul deschis la începutul pandemiei în Sibiu care promovează un stil de viață zero waste, detalii aici.
Miez Brutărie Artizanală ne dă câteva sfaturi pentru cazurile în care am cumpărat mai multă pâine, printre acestea și: congelează pâinea cât mai proaspătă, prăjitorul este o idee foarte bună pentru pâinea mai veche.

 

Alte vești din gastronomie:
Cosmin Dragomir propune în social media Campionatul Mondial 2022 – faza pe mâncăruri naționale sau cum să descoperi mâncărurile tradiționale ale țărilor participante la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar. Iar Adriana Sohodoleanu oglindește pe Biscuit.ro această inițiativă, cu dulciurile țărilor participante. Urmăriți paginile de social media!
– Cronicari Digitali propune o Competiție Gastronomică – Ce gătești mai bine acasă pentru mese festive?
– Pe 9 decembrie are loc Food Bloggers Conference, printre vorbitori se regăsesc și Ana Consulea (Zexe Braserie, Zelato), Mădălina Roman (Szikra), Radu Ionescu (KAIAMO).
– Povestea Poem Caffe din Brăila, într-un articol Trends by HRB.

Credit foto: Chef Andrei Chelaru – Țelină înăbușită cu ierburi și zer, praz fript, slănină afumată, sos din brânză de burduf si negrilică.

Articole Asemanatoare

30 iulie 2020
Vești din gastronomia locală #17
Andrei Chelaru vine în curând la București - va fi Head Chef la un restaurant deschis împreună cu echipa Samsara Food...
27 iulie 2019
[Locuri noi] Coclinta Braserie, București
Când vorbim despre Coclinta Brasserie, trebuie să începem cu o definiție: coclintă, adică turtă coaptă pe sobă, din a...
31 august 2019
[Locuri noi] Roca Brună, Arad
Roca Brună este o apariție recentă în scena gastronomică a Aradului – sau, mai precis, în apropierea orașului