Locuri nou deschise sau care se pregătesc de lansare:
– Produsele Brutăria Simplu din Brașov sunt, începând de luna aceasta, și în centrul orașului, pe str. Nicolae Bălcescu, porțiunea denumită Grigoraș Dinicu, la nr. 2.
– În noiembrie se va deschide în București, Gangnam Pocha, un nou loc cu specific asiatic – Coreea de Sud.
Evenimente din gastronomie:
– 4 noiembrie: 4 Hands Dinner & Wine pairing la restaurant Plai Sibiu: Jozef Breza x Petra Hianu.
– 11 noiembrie: Wine & Dine – Imperfect la One Soul Brașov, mâncarea semnată de Lőrincz Szilárd alături de vinurile Crama Rasova.
– 12 noiembrie, Restaurant Merlot Timișoara: 4-hands dinner cu wine pairig (câte un soi autohton din România și Ungaria, pentru fiecare fel) – Daniel Cheregi alături de Nicu Guștere (Zaza RestoPub).
– În perioada 23-26 noiembrie, Chef João Rodrigues vine în București la NOUA cu un meniu de degustare cu specific portughez, iar în ultima seară va găti alături de Alex Petricean. Detalii proiect Ambasada Gastronomică by Amuse Bouche, aici.
Restaurante și bucătari:
– Chef Daniel Pălici a lansat un meniu nou, cu produse de sezon, la Restaurant Grai, musai de încercat.
– Brutăria artizanală Grain Trip a lucrat noi rețete în ultimele luni, printre acestea și o nouă variantă a pâinii fără gluten, cu o textură mai puțin umedă și un aluat mai elastic, o găsiți deja în brutărie.
– Dacă ajungeți în Odorheiu Secuiesc, nu ratați o masă la Schwarz Bistro.
– Fork Ana Tower are meniu nou, semnat de Alexandru Antal.
– Gusturile mâncării grecești, ne îmbie la Amvrosia Restaurant Grecesc, avem deja câteva idei cu ce trebuie încercat: Fava, Spanakopita, Bakaliaro Scordalia sau Karidopita.
– Georgiana Ilie de la Meal planning de care te poți ține este ,,musafirul’’ invitat să gătească la Balls vineri, pe 4 noiembrie.
– Ați testat lasagna de la Dei Frati Brașov?
– Feluri variate cu pește și fructe de mare, de savurat la Peste si vin Brăila.
– Gelato Velocità ajunge și în țară, după Brașov, și Timișoara.
Vinuri și crame:
– 4 noiembrie: degustare vinurile Domeniul Drăgaşi la Wine Mood București, în compania unor dishuri Beca’s Kitchen – Homemade Food.
– Pe 12 noiembrie are loc la hotel Timișoara – Rovinhud special – ce prezintă vinuri din soiuri autohtone din România și Ungaria, detalii eveniment, aici.
– 12 noiembrie eveniment la Trai Restaurant Iași – degustare de spumante și șampanii.
– Curs de degustare a vinurilor – WSET Level 2, Târgu Mureș susținut de Transylvania Wine School – TrawiS.
Producători locali:
– Laptaria cu caimac a lansat o nouă variantă de unt: cu busuioc și turmeric.
– 5-8 noiembrie are loc în curtea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Târg cu specific pescăresc. Vor fi prezente și produse înregistrate pe scheme de calitate UE: Scrumbia afumată de Dunăre (IGP), Salata cu icre de știucă (IGP) și Salata Tradițională cu icre de crap (STG), dar și Plăcinta dobrogeană care urmează pașii înregistrării ca Indicație Geografică Protejată.
– Întreprinderea socială De Neagra din Bucșani, jud. Dâmbovița, care are în spate echipa de la Grădina Istorică și Legumim, are de curând și shop online. Conserve făcute după rețete clasice și metode istorice (scoase din paginile vechilor cărți de bucate), produse în mod etic și responsabil, în cantități mici, urmând principiile sustenabile Slow Food.
Alte vești din gastronomie:
– Articol Trends by HRB – Barometru Food 2022: Inflația afectează decizia de cumpărare și calitatea alegerilor alimentare. Proiect desfășurat în 20 de țări, inclusiv în România, ce analizează și evoluția atitudinilor și percepțiilor privind un stil de viață sănătos și combaterea risipei alimentare, link în comentarii.
– HotNews: Patru femei care au lansat microberării de succes vorbesc despre un subiect tabu: de ce societatea asociază berea doar cu bărbații? „Tot mai multe „surori” se avântă spre berea artizanală”, articol.
– Alexandrion Group a lansat Carpathian Single Malt, primul whisky românesc.
– 5 restaurante cu paste bune în București, citiți aici.
Credit foto: Szikra, Chef Mădălina Roman – Plăcintă din piept de rață.