Vești din gastronomia locală #79

Pe 25 octombrie Chef Radu Ionescu – restaurant KAIAMO participă la un 4 hands lunch alături de Chef Davide Pezzuto la D.one Ristorante Diffuso Montepagano în Abruzzo, Italia.

 

Premii acordate recent în gastronomie:
– Horeca Women Awards Gala – Trends by HRB și-a desemnat câștigătoarele, printre acestea și: Best Chef – Mădălina Roman (Chef & Owner Szikra), Best Owner Restaurant-concept – Mihaela Oppenkamp (Co-owner & Manager the ARTIST Restaurant), Startup of the year – Melinda Teohari (Co-owner Soro.lume). Întreaga listă, aici.
– Duminică, 2 octombrie, de Ziua Națională a gastronomiei, s-au anunțat și Premiile de excelență 2022 – gastroart.ro & Vinul.ro, lista întreagă, aici. Premiu pentru valorificarea patrimoniului gastronomic local: Soro lume și Kibuț Gărâna, inovație în gastronomie locală: Cămara din Toteşti și konservaria.ro.
Felicitări tuturor!

 

Evenimente din gastronomie:
– 8 octombrie – ‘’Marché de produits français’’ la AM. Social Space cu participarea Amis de la Fête Fromagerie, Ohlala Patisserie, Caramel etc.
– 8-9 octombrie – Amuse Bouche organizează un nou episod #brunchlamuzeu cu Bogdan Alexandrescu (Dexter), Head Chef la L’Atelier Relais & Chateaux.
– Pe 18 noiembrie are loc Whisky Fest România 2022 la Caro Hotel Bucharest.
– 21 noiembrie: Conferința gastronomică IDEAL Evolution Sibiu cu tema „How Can I Help?”.

Restaurante și bucătari:
– Chef Mădălina Roman a lansat meniul de toamnă la Szikra și susține la Pangastro Odorheiu Secuiesc un Masterclass: Science & techniques of flavor pairings, între 18-19 octombrie.
– Chef Ioan Bebeșelea a reintrodus supa cremă de dovleac la Mâncurry Timișoara, pe Splaiul Peneș Curcanul 4-5.
– La Pickles București vinerea înseamnă meniu Fish & Chips.
– Odată cu venirea toamnei, la Ivan Pescar & Scrumbia Bar a revenit în meniu șuba – disponibilă doar la comandă.
Tokyo Restaurant Cluj-Napoca serbează 19 ani de când pregătește mâncare japoneză în Cluj.
Conacul lui Maldar de lângă Horezu a lansat meniul de toamnă și pregătește în perioada aceasta dulcețuri, magiunuri, zacuști, sosuri, siropuri și lichioruri de casă.
– Din 10 octombrie ne reîntâlnim cu Chef Radu Dumitrescu la TV Paprika într-un nou sezon ,,Culoare in Farfurie. Pe drumul vinului”.

 

Vinuri și crame:
Asociația Dealu Mare organizează evenimentul Evadare în Dealu Mare, ediția a III-a, care va avea loc pe 22-23 octombrie 2022 – 15 crame, 5 trasee de vizitare, cu vinuri bune și voie bună, detalii.
– Un interviu despre ,,Atlasul Vinului Românesc’’ – hărți interactive ale cramele participante și vinurile medaliate – Premiile de excelență Vinul.ro 2022, aici.
– 7 octombrie – UVA Wine Shop & Bar are loc o degustare a noii game NAIV de la Casa de Vinuri Cotnari.
– Pe 8 și 9 octombrie în cadrul Salonului gastronomic – Revino Gourmet Show Revino Cheese & Wine au loc 3 Masterclass-uri: Podgoria Cotnari – tărâmul spumantelor românești, Cheese please … și vin spumant, Bârlog și universul berii, detalii aici.

 

Producători locali:
– ,,Raclette-ul de Cornești’’ produs de Atelierul de branza NarCheese în sat Corneşti, comuna Gârbău, Cluj, a participat recent la Festivalul Racl’Aggetes din Elveția, alături de 8 fromageri elvețieni.

 

Sustenabilitate și responsabilitate în gastronomie:
– Un studiu cu susținerea HORA – despre risipa alimentară în restaurantele din România și un Ghid cu sfaturi practice pentru restaurante „Redu risipa alimentară în 10 pași”, articol cu detalii și ghidul.

 

Alte vești din gastronomie:
De Corina a povestit despre experiența la un restaurant nepalez deschis recent în București, aici.
– Platforma de rezervări online pentru restaurante, baruri, cafenele și ceainării ialoc.ro a atras o investiție care va contribui atât la dezvoltarea platformei prin adăugarea de soluții fintech cât și la extindere internațională, detalii.
– În podcast Cronicari Digitali – Dana Burlacu Visternicu răspunde întrebărilor privind identitatea gastronomică ieșeană, moldovenească și bucovineană, Caius Ovidiu Merșa povestește la ce folosește ujina și de ce supa-cremă de vișine, cu frișcă, nu este un desert iar Iacob Domaneanț explică rolul osânzei de porc în bucătăria croată tradițională, link în comentarii unde puteți asculta înregistrările.
– FNDA – Federatia Nationala a Degustatorilor Autorizati organizează Curs de Aqua Sommelier în luna octombrie.
– S-a înființat Asociația Țara Faină, o entitate ce are ca scop promovarea turismului și dezvoltarea și promovarea satului românesc – proiectele RoBoost (ex. Repatriot Turism) și Antreprenorești – Adoptă un sat, și gastronomia locală face parte din aceste demersuri, detalii aici.

Credit foto: Amuse Bouche, Cina Zero Waste la Bistro de l’Arte Brașov. Chef Oana Coantă și Chef Andrei Chelaru – Musaca de vinete cu sos făcut din fasonări de vită, cartofi, Béchamel cu cozi de cimbru și supă de hribi, ulei și pudră de mărar.

Articole Asemanatoare

25 august 2017
Gault & Millau – o poveste de peste 50 ani
Povestea Gault & Millau ne trimite cu peste 50 de ani în urmă, când Henri Gault și Christian Millau publică o colecți...
17 decembrie 2020
Gault&Millau lansează Barometrul Restaurantelor Gault&Millau din România – ediția II
Indexul de încredere a restaurantelor Gault&Millau a scăzut la 34 / 100 față de 37 în august – acestea continuă e...
10 iunie 2020
Revino lansează harta producătorilor locali de brânzeturi
Brânza joacă un rol important în aproape toate bucătăriile lumii, nume precum parmigiano, brie, feta sau manchego făc...