Vești din gastronomia locală #79

Pe 25 octombrie Chef Radu Ionescu – restaurant KAIAMO participă la un 4 hands lunch alături de Chef Davide Pezzuto la D.one Ristorante Diffuso Montepagano în Abruzzo, Italia.

 

Premii acordate recent în gastronomie:
– Horeca Women Awards Gala – Trends by HRB și-a desemnat câștigătoarele, printre acestea și: Best Chef – Mădălina Roman (Chef & Owner Szikra), Best Owner Restaurant-concept – Mihaela Oppenkamp (Co-owner & Manager the ARTIST Restaurant), Startup of the year – Melinda Teohari (Co-owner Soro.lume). Întreaga listă, aici.
– Duminică, 2 octombrie, de Ziua Națională a gastronomiei, s-au anunțat și Premiile de excelență 2022 – gastroart.ro & Vinul.ro, lista întreagă, aici. Premiu pentru valorificarea patrimoniului gastronomic local: Soro lume și Kibuț Gărâna, inovație în gastronomie locală: Cămara din Toteşti și konservaria.ro.
Felicitări tuturor!

 

Evenimente din gastronomie:
– 8 octombrie – ‘’Marché de produits français’’ la AM. Social Space cu participarea Amis de la Fête Fromagerie, Ohlala Patisserie, Caramel etc.
– 8-9 octombrie – Amuse Bouche organizează un nou episod #brunchlamuzeu cu Bogdan Alexandrescu (Dexter), Head Chef la L’Atelier Relais & Chateaux.
– Pe 18 noiembrie are loc Whisky Fest România 2022 la Caro Hotel Bucharest.
– 21 noiembrie: Conferința gastronomică IDEAL Evolution Sibiu cu tema „How Can I Help?”.

Restaurante și bucătari:
– Chef Mădălina Roman a lansat meniul de toamnă la Szikra și susține la Pangastro Odorheiu Secuiesc un Masterclass: Science & techniques of flavor pairings, între 18-19 octombrie.
– Chef Ioan Bebeșelea a reintrodus supa cremă de dovleac la Mâncurry Timișoara, pe Splaiul Peneș Curcanul 4-5.
– La Pickles București vinerea înseamnă meniu Fish & Chips.
– Odată cu venirea toamnei, la Ivan Pescar & Scrumbia Bar a revenit în meniu șuba – disponibilă doar la comandă.
Tokyo Restaurant Cluj-Napoca serbează 19 ani de când pregătește mâncare japoneză în Cluj.
Conacul lui Maldar de lângă Horezu a lansat meniul de toamnă și pregătește în perioada aceasta dulcețuri, magiunuri, zacuști, sosuri, siropuri și lichioruri de casă.
– Din 10 octombrie ne reîntâlnim cu Chef Radu Dumitrescu la TV Paprika într-un nou sezon ,,Culoare in Farfurie. Pe drumul vinului”.

 

Vinuri și crame:
Asociația Dealu Mare organizează evenimentul Evadare în Dealu Mare, ediția a III-a, care va avea loc pe 22-23 octombrie 2022 – 15 crame, 5 trasee de vizitare, cu vinuri bune și voie bună, detalii.
– Un interviu despre ,,Atlasul Vinului Românesc’’ – hărți interactive ale cramele participante și vinurile medaliate – Premiile de excelență Vinul.ro 2022, aici.
– 7 octombrie – UVA Wine Shop & Bar are loc o degustare a noii game NAIV de la Casa de Vinuri Cotnari.
– Pe 8 și 9 octombrie în cadrul Salonului gastronomic – Revino Gourmet Show Revino Cheese & Wine au loc 3 Masterclass-uri: Podgoria Cotnari – tărâmul spumantelor românești, Cheese please … și vin spumant, Bârlog și universul berii, detalii aici.

 

Producători locali:
– ,,Raclette-ul de Cornești’’ produs de Atelierul de branza NarCheese în sat Corneşti, comuna Gârbău, Cluj, a participat recent la Festivalul Racl’Aggetes din Elveția, alături de 8 fromageri elvețieni.

 

Sustenabilitate și responsabilitate în gastronomie:
– Un studiu cu susținerea HORA – despre risipa alimentară în restaurantele din România și un Ghid cu sfaturi practice pentru restaurante „Redu risipa alimentară în 10 pași”, articol cu detalii și ghidul.

 

Alte vești din gastronomie:
De Corina a povestit despre experiența la un restaurant nepalez deschis recent în București, aici.
– Platforma de rezervări online pentru restaurante, baruri, cafenele și ceainării ialoc.ro a atras o investiție care va contribui atât la dezvoltarea platformei prin adăugarea de soluții fintech cât și la extindere internațională, detalii.
– În podcast Cronicari Digitali – Dana Burlacu Visternicu răspunde întrebărilor privind identitatea gastronomică ieșeană, moldovenească și bucovineană, Caius Ovidiu Merșa povestește la ce folosește ujina și de ce supa-cremă de vișine, cu frișcă, nu este un desert iar Iacob Domaneanț explică rolul osânzei de porc în bucătăria croată tradițională, link în comentarii unde puteți asculta înregistrările.
– FNDA – Federatia Nationala a Degustatorilor Autorizati organizează Curs de Aqua Sommelier în luna octombrie.
– S-a înființat Asociația Țara Faină, o entitate ce are ca scop promovarea turismului și dezvoltarea și promovarea satului românesc – proiectele RoBoost (ex. Repatriot Turism) și Antreprenorești – Adoptă un sat, și gastronomia locală face parte din aceste demersuri, detalii aici.

Credit foto: Amuse Bouche, Cina Zero Waste la Bistro de l’Arte Brașov. Chef Oana Coantă și Chef Andrei Chelaru – Musaca de vinete cu sos făcut din fasonări de vită, cartofi, Béchamel cu cozi de cimbru și supă de hribi, ulei și pudră de mărar.

Articole Asemanatoare

3 septembrie 2020
Vești din gastronomia locală #20
Vom revedea în perioada următoare restaurante fără terasă care se redeschid, după o perioadă lungă de pauză. Suntem a...
19 ianuarie 2019
[Locuri noi] GastroLab Piata Victoriei, București
GastroLab Piata Victoriei este un spațiu generos și primitor, cu mult lemn și „tapetat” cu sticle de vin – ceea ce se...
3 august 2020
Restaurantele merg #maideparte cu meniuri speciale de sezon
Experiențele gastronomice sunt binevenite, iar cu ajutorul ialoc.ro, o ieșire la restaurant poate fi oferită cadou