Vești din gastronomia locală #77

Evenimente din gastronomie:
– 16-17 septembrie: VINO de pe Iancu de Hunedoara din București reia evenimentele de weekend, food-wine pairing: Dezinhibiții culinare de toamnă cu Ileana Braniște.
– 16-18 septembrie: se desfășoară în Ținutul Secuiesc – Festivalul Sarmalelor de la Praid.
– 27 septembrie: Premiile de excelență Vinul.ro. Rezultatele vor fi anunțate de Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România, duminică, 2 octombrie, eveniment la Casa Timiș.
– 28 septembrie: Charisma JAZZ Dinner – un eveniment semnat de Restaurant Pasaj Sibiu & desfășurat la Anna Charisma Chalet, food-wine pairing.

 

Restaurante și bucătari:
– Ați testat la L’Atelier Relais & Chateaux – ,,Parfait de ficat de pui x brioşă şi nuanţe de caise’’?
– Chef Damien Brunet semnează de curând meniul de La Cuptor, str. 9 mai din Sibiu.
– Gastropub Energiea are în fiecare zi ceva nou în meniu, iar terasa din str. Actor Ion Brezoianu 4 e potrivită pe orice vreme.
Vinto – Gastro Wine Bar din Timișoara au o gamă completă de vinuri cu eticheta VINTO – un alb, un roze și un roșu din soiul Pinot Grigio, găsiți detalii pe paginile lor.
– Din meniul de #sezon Bucataria.localfood: Ciorbă de hribi și vineciori, Pate de hribi sigilat cu gel de cătină & fulgi de sare Maldon, Ciulama de hribi și bureți negri cu mămăligă.
Hotel PRIVO Târgu Mureș a anunțat oferta lor de Revelion, cu un meniu fine dining inclus.
– La început de septembrie Nido Kitchen & Wine propune un nou meniu săptămânal cu iz de vacanță, de mare și de valuri.
Mosia Corbeanca se închide, pe 22 octombrie ne invită la un pahar de rămas bun.

 

Vinuri și crame:
– Pe 16 septembrie somelier Sergiu Nedelea prezintă o degustare dintr-o selecție de Fetească Neagră la UVA Wine Shop & Bar.
– Pe 1 octombrie are loc evenimentul Must Party (ediția 3) la Gramofon Wine.
– În fiecare vineri și sâmbătă, Apogeum deschide crama pentru tururi și degustări, cu somelier Ștefan Timofti.
– 8 octombrie – Degustare de vinuri la cramele din Drăgășani – la Crama Stirbey și Crama Bauer, eveniment organizat de Mindate.
– 8 octombrie: Eveniment artă & vin – degustare la Aurelia Visinescu Wines și vizită la Muzeul Zambaccian.
– Desprevin.ro și Wine Deals au încheiat noi parteneriate.

Producători locali:
– 17 septembrie eveniment My Transylvania – cu Boi pe moare cu carne, Chec cu murături, Curici pargălit cu carne, Cornuri cu untură, Sirop de tei și multe altele la Brunch în gospodărie la Tanti Emilia, Coșteiu de Sus, Timiș. 
– Pe 1 octombrie HOF Harman – Gastro Local pregătește Brunch de toamnă, în Hărman. În meniu și Evanghelischèr speck, brânzeturi de la Ferma Hărman, prepeliță la cuptor, Cornulețe fragede cu magiun de casă și nucă (The Bakery Brașov), Suc de mere cu cătină (Cătinăria Hărman).

Sustenabilitate și responsabilitate în gastronomie:
– 23-25 septembrie La PAS Festival de gastronomie artizanală în Parcul Rozelor, Timișoara – celebrare a producției și consumului sustenabil ce aduce împreună artizani, consumatori și organizații care pledează pentru un model de dezvoltare durabilă. Nu uitați să vă înscrieți la ateliere. Evenimentul face parte din programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.

 

Alte vești din gastronomie:
– Știți cum se mai numesc Crăițele? Și Kiralygomba, Burete domnesc, Roiniţă, Roniţe, Ouşoare, Ciuperca lui Cezar, Ciuperca regilor, Ciuperca împăraţilor – vă încurajăm să urmăriți pagina Mircea Groza unde veți afla informații prețioase despre bogăția ingredientelor locale și zonale alături de rețete explicate pas cu pas.
– Adriana Sohodoleanu împărtășește în social media pe pagina personală și pe Biscuit.ro 30 chestii în 30 zile: ce a învățat/ experimentat/ savurat în cele 30 zile petrecute vara aceasta în Franta și Italia.
– Cosmin Dragomir scrie despre Rual – primul aprobistro și Băcănia Veche – prima băcănie nouă. 
– Piața berii – o analiză și estimări 2022 semnată de Trends by HRB – Revenire modestă a consumului în HoReCa.

Credit foto: Relais & Chateaux Le Bistrot Francais, Chef Patricio Massimino.

Articole Asemanatoare

14 noiembrie 2022
Vești din gastronomia locală #82
Locuri nou deschise sau care se pregătesc de lansare: - WOS - World of Sandwiches, deschis recent în str. Mendeleev ...
6 aprilie 2019
[Locuri noi] Maison des Chefs, București
În Agora, noul food hall din zona Floreasca, s-a deschis de curând Maison des Chefs, primul restaurant concept MEGA I...
27 ianuarie 2023
Vești din gastronomia locală #93
Pe 28 ianuarie 2023 are loc ,,Hop up. A Ramen story.’’: la Pasterra București vor găti Radu Dumitrescu și Andrei Isac...