Vești din gastronomia locală #75

Duminică, 2 octombrie, este Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România. Inițiatorii proiectului, Chef Nico Lontras, Cosmin Dragomir și Cezar Ioan vor organiza la Casa Timiș, pentru al treilea an consecutiv, un eveniment cu meniu special. Și alte restaurante se pot alătura demersului, cu meniuri sau dish-uri în care produsele locale sunt puse în valoare în mod creativ.


Evenimente din gastronomie:

– 3 septembrie – Brunch transilvănean la șură la Cincsor.Transilvania.Case de Oaspeti. Brunch-ul este organizat în cadrul evenimentului care marchează finalul Reședinței Internaționale de Artă Vizuală Cincșor 2022, detalii aici.
– Cum mâncarea și vinurile fac pereche bună cu jazz-ul, descoperiți food truck-urile din Parcul Etnografic „Romulus Vuia“ la ediția a zecea Jazz in the Park, între 1-4 septembrie în Cluj Napoca.


Restaurante și bucătari:

PAPILA are noutăți în meniu, printre acestea și Supa Wonton, descoperiți și restul felurilor de mâncare la ei pe site.
Le Bab Bucharest – sediul din Centrul Vechi se redeschide în ziua de luni.
– Ați încercat Tarte Flambee cu sparanghel, bacon, smântână, mozzarella de la Hochmeister?
– O bucurie la îndemână la început de toamnă: la Four Seasons în meniu – salata fattoush și tabouleh alături de humus și baba ghanoush, bineînțeles, cu lipie libaneză.
– La Dancing Lobster nu dai greș cu un dish pe bază de fructe de mare și un pahar Vinho Verde.
– Există o noutate în vitrina French Revolution: Tiramisu, cel de-al 32-lea ecler din colecția lor.
Soro.lume a revenit pe 1 septembrie din vacanță, restaurant Baracca Cluj Napoca se redeschide pe 7 septembrie, iar Szikra Sf. Gheorghe pe 14 septembrie.


Vinuri și crame:

– Între 1-4 septembrie 2022 Wines Of Romania prezintă vinuri românești într-o degustare exclusivă la Mundus Vini – Neustdat Germania. Cramele care își vor prezenta vinurile în cadrul evenimentului: Domeniile Averești, Crama SERVE din Ceptura, Vintruvian Estates (Via Viticola și Domeniile Prince Matei), Crama Gramofon Wine și Jidvei.
– 3 septembrie: Degustare Cramele Crama Mierla Albă & Velvet Winery din zona Tohani, Dealu Mare.

Restaurant Baracca


Producători locali:

– Pe 3 septembrie are loc Banat Brunch la Românești, eveniment My Transylvania și cu pită coaptă în șpoiert, pufe, plăcinte cu drugi în țăst, sușitură.
– Paula Bora de la Cămara din Toteşti povestește despre dulcețuri cu flori și fructe din flora spontană, zacuscă și alte delicatese, podcastul Cronicari Digitali, aici.

 

Sustenabilitate și responsabilitate în gastronomie:
– Pai din Stuf produce paie de băut ecologice folosind o resursă naturală și biodegradabilă locală, stuf din Delta Dunării, contribuind astfel la reducerea poluării cu plastic, citiți articol.

 

Alte vești din gastronomie:
– Un interviu După Afaceri Premium ZF cu Adrian Hădean despre conceptul Attic Lab București.
– Citiți la De Corina pe blog noutățile din gastronomie din luna iulie în București, ,,Ce mai găsim bun prin oraș?‘’.
– În caz că nu ați prins relatările de la fața locului, între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica ajunge și în București: Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica – cu gastronomie locală, destinații turistice, producători, muzică, artă și meșteșug, proiecte și asociații care cresc comunități.
– Pe 17-18 septembrie are loc la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” un eveniment cu subiectul cultură și tradiții cinegetice ce include ateliere, concursuri, secțiune gastro cinegetică etc.
– Somelier Julia Scavo Formation Conseil ne introduce în lumea asocierilor gastronomice cu lichiorurile românești, detalii aici.
– Pe gastroart.ro găsiți o poveste cu gust din proiectul Cronicari Digitali pe Via Transilvanica unde Cosmin Dragomir povestește despre prepararea berbecului pe boți de alun de la Conacu Boierului.
Cristina Mehedinteanu Pastry Chef susține un Masterclass Tarte moderne la Horeca Culinary School pe 17-18 septembrie.

Credit foto: Amuse Bouche, Brunch la muzeu – Chef Roland Suciu, Baracca Cluj Napoca

Articole Asemanatoare

12 mai 2023
Vești din gastronomia locală #108
Locuri nou deschise sau care se pregătesc de lansare: - Se deschide curând în Sibiu Alessandros Restaurant, restaura...
15 februarie 2019
[Locuri noi] Yasou Romania, București
Yasou Romania este unul dintre primele restaurante deschise în Agora Floreasca, un food hall inaugurat recent în piaț...
25 august 2017
Gault & Millau – o poveste de peste 50 ani
Povestea Gault & Millau ne trimite cu peste 50 de ani în urmă, când Henri Gault și Christian Millau publică o colecți...