Vești din gastronomia locală #68

Cosmin Dragomir pornește într-o expediție gastronomică pe Via Transilvanica. Va fi însoțit de Andreea Chinesefood, iar poveștile gastronomice documentate de ei sunt pe lista de lecturi obligatorii în viitorul apropiat. Urmăriți paginile social media ale celor doi.

Evenimente din gastronomie:
– 15 iulie: seară gastronomică pe terasa Hotel PRIVO din Târgu Mureș – Fresh Tuna Live Cooking.
– 22 iulie: Cină ,,Păcat originar” un eveniment semnat de Restaurant Pasaj Sibiu în colaborare cu Albastru si Origini.
– 20 august: Gramofon Wine din Dealu Mare – Mocești sărbătorește recolta care va urma în toamnă cu ,,Aguridă Party by Gramofon Wine’’ – iar în meniu va fi și Ciorba acrită cu aguridă.
– Pentru cei care caută experiențe culinare în apropierea Bucureștiului, la aproximativ 1 oră jumătate, la Gurbănești, găsiți meniuri cu produse de sezon la Athanor. La coupteur., urmăriți evenimentele lor din weekenduri.
GastroLab Piata Victoriei continuă seria zilelor tematice: joi e #Joyster Day, adică fructe de mare proaspăt aduse din Bretania.
– Avem o misiune pentru voi dacă sunteți la Electric Castle: căutați-i pe cei de la Cimbru Restaurant și bucurați-vă de meniul de festival.

 

Restaurante și bucătari:
– Recenta postare J’ai Bistrot București a stârnit numeroase reacții, susținem respectul reciproc în spațiile horeca și nu numai. Și, desigur, vă recomandăm meniul lor de vară.
– Noutăți în programul restaurantului Plai Sibiu: începând cu 19 iulie va fi deschis și în zilele de marți.
Voilà a revenit din vacanță și revine pe lista de restaurante obligatoriu de vizitat în București.
Beca’s Kitchen – Homemade Food are în meniu o tartă cu caise în sos de vanilie.
– Adăugăm terasa Acquarello Galați pe lista destinațiilor de vară.
– În meniul Indigo din Cluj-Napoca găsiți Mango Pickle sau sos tradițional indian cu mango.
– Dacă ajungeți în Odorheiu Secuiesc, recomandăm să faceți o rezervare la Schwarz Bistro! Din ultimul lor meniu: Supă de cocoș în stil asiatic, Kofte de cerb, Piept de pui a la Kiev.
– Din păcate, prima brutărie franțuzească din Bucureşti Rue Du Pain Floreasca se închide, după 13 ani de activitate.

 

Vinuri și crame:
– Cezar Ioan a început luna aceasta un nou proiect cu RFI Romania –  ,,Connaisseur fără ifose’’ cu povești și informații utile din lumea vinului, detalii aici.
– Summer Wine la Crama Apogeum înseamnă că în fiecare sâmbătă din această vară are loc un eveniment cu muzică live & grill, tur de conac & cramă, degustare Summer Wine, Valahorum și vinul lor vedetă dedicat unui singur soi de struguri, Feteasca neagră – Apogeum.
– Un interviu cu Mihaela Tyrel de Poix – Crama SERVE din Ceptura.
– 25-28 august: Central Park Wine Festival sau cel mai mare festival în aer liber dedicat vinului, eveniment care va avea loc în Parcul Central din Cluj-Napoca.

Chef Andrei Chelaru
Chef Andrei Chelaru

Producători locali:
– 16-17 iulie: Slow Food tasting la Viscri 32 – White Barn and Blue House – ,,Doar o brânză să-ți mai (s)pun: degustare de buratta și alte brânzeturi locale’’.
– Pe 30 iulie vă puteți bucura de un Brunch în Munții Apuseni, în Casa Colda (Poieni, Bucium), organizat împreună cu My Transylvania, aici vă puteți înscrie.
Colina Farms – Fermă organică de legume, cea mai mare fermă organică din zona orașului Cluj-Napoca, livrează cutii cu legume proaspete săptămânal, bilunar dar și fără abonament.

 

Alte vești din gastronomie:
– Recomandăm un interviu cu Oana Coantă, Woman Chef of the Year gala Gault&Millau România 2019, despre rețete și produse locale care se regăsesc în meniurile Bistro de l’Arte Brașov – în FineDiningLovers.
– Razvan Crișan, co-fondator și CEO al grupului Kane, este invitatul podcastului ,,Orașul Posibil’’ ARCEN, ascultați aici.
– Newsletterul ,,Recomandat de Curator & Connaisseur & Friends’’ cu recomandări din gastronomie (cc-cc.ro) propune o dezbatere: Pe când branduri gastronomice locale or regionale ușor identificabile în România?
– 2 demonstrații culinare au avut loc la Colegiul „Emil Negruțiu” din Turda susținute de Chef Ionuț Crișan din Cluj-Napoca. Proiectul numit Atelierul de Bucătăreală urmărește să contribuie la conștientizarea importanței hranei sănătoase și evitarea risipei alimentare, detalii aici.
– În perioada aceasta găsiți în expoziția de la Bistro de l’Arte Brașov și litografii semnate de Salvador Dali și Pablo Picasso, dintr-o colecție personală. Noi recomandăm musai și o rezervare la masă pentru o experiență completă – cusine, drink & art.
– Despre experiența gastronomică la Valea Verde Retreat – Transylvania citiți articolul Forbes.com.
– HotNews.ro – Weekend trending în Constanța: cele mai cool 10 locuri de ieșit în oraș.

 

Credit foto: Chef Andrei Chelaru – Spumă de căpșuni cu busuioc, biscuiți manques, căpșuni marinate cu reducție de borș și miere de rapiță.
Dish realizat în cadrul proiectului Pro Patrimonio: Jurnal culinar 1900 – Maria Cantili Golescu – rețete, gusturi, obiecte și experimente.

Articole Asemanatoare

25 martie 2020
Vești din gastronomia locală #4
Berries and Spice a îmbogățit lista de idei prin care pot fi susținute restaurantele în perioada aceasta și a adunat ...
9 iunie 2020
Vești din gastronomia locală #12
FRAGMENTE au lansat un episod nou, unde documentează excursia lor de cercetare gastronomică pe Drumul Râmnicului și c...
27 iulie 2019
[Locuri noi] Coclinta Braserie, București
Când vorbim despre Coclinta Brasserie, trebuie să începem cu o definiție: coclintă, adică turtă coaptă pe sobă, din a...