Vești din gastronomia locală #62

Chef Alexandru Dumitru a redeschis Anika Restaurant unde a pregătit meniuri noi de degustare de 3, 5 sau 9 dish-uri cu ingrediente #desezon, cu legume și ierburi crescute în grădina proprie.

 

Locuri nou deschise sau care se pregătesc de lansare:
– La Cluj-Napoca s-a deschis Bruto cu un meniu ‘’flavours from around the world’’ ce propune mic dejun, prânz și cină, fiind primul restaurant à la carte semnat de Chef Foa.

 

Evenimente din gastronomie:
– 28-29 mai: Athanor. La coupteur. Gurbănești a pregătit meniu nou de weekend, include și o supă cremă de sparanghel și salată de sparanghel cu pastramă de vită.
– 29 mai: eveniment de zi ,,Patru elemente’’ la Soro.lume – mâncarea fiind primul menționat în succesiune, descoperiți și pe restul în weekend.
– 29 mai: Pâine, unt și vin | Brunch la Anna Charisma Chalet Avrig eveniment organizat în colaborare cu Restaurant Pasaj Sibiu.
– 11-12 iunie: eveniment Artisan Food Maret – Casa Universitarilor, târg cu peste 60 producători, zonă de food truck, food court, demo cooking, sesiuni de degustări, dezbateri pe subiecte gastronomice.

 

Restaurante și bucătari:
– Chef Mădălina Roman (Santa) pregătește un nou concept „farm to table” în Sfântu Gheorghe – restaurantul Szikra se va muta într-o nouă locație de luna viitoare, la Isabella Boutique Hotel.
NOUA aniversează 3 ani și serbează cu 2 meniuri noi, de terasă și restaurant.
J’ai Bistrot București intră în cel de-al zecelea an și se aniversează în grădină.
Popina Constanța au meniu nou – episodul 3, despre Dobrogea și descoperirea mâncărurilor oamenilor care locuiesc aici.
– Weeendul acesta puteți testa la Bucataria.localfood – gogoși cu flori de salcâm și sos de vanilie.
– Specialitățile Le Bab Bucharest sunt vara aceasta și la mare, la truck-ul Le Bab-mobile pe str. Pescărușului 62 în Vama Veche.
– “Summer KAIA” este prima bere artizanală gastronomică ediție limitată creată de Anagram pentru KAIAMO.
Balls. a început o colaborare cu PizzaMania – Bucuresti.
Pickles are noutăți la raft: Nutella vegană, cu zahăr de cocos, facută de ei.
– La Simbio nu se mai fac rezervări, mesele vor fi ocupate în ordinea sosirii.
Samsara are un nou meniu, la fel și Hotel PRIVO Târgu Mureș, care a lansat de curând meniul de vară.
Breasla Cârciumarilor Brașoveni este marcă înregistrată – puteți identifica ușor locațiile Breslei prin cahlele (semnate Teracota Mediaș) cu siglă de la intrare.

Baracca restaurant

 

Vinuri și crame:
VINARIUM International Wine Contest se desfășoară anul acesta între 26-29 mai la Pavilionul Expozițional Constanța.
– Între 27-29 mai are loc WineUp Fair in Transilvania, Cluj-Napoca. Cu aceast prilej se vor lansa și primele etichete care vor oferi persoanelor cu deficiențe de vedere accesul la culoarea vinului.
– 28 mai: eveniment aflat la ediția a doua – Înfloritul Viței de Vie by Gramofon Wine în Dealu Mare.
– 1 iunie: de acum înainte evenimentele cu crame autohtone de la Lovin’ Winebar & Bistro vor purta numele ,,Descoperă România!’’, primul din această serie e dedicat unei degustari de vinuri Thesaurus Wines.
– 2 iunie: Degustare de vin de Ziua Italiei cu vinuri de acolo, la Muzeul Hărților – Winesday.

 

Producători locali:
– Nu uitați să faceti rezervări din timp la următoarele brunch-uri My Transylvania: 4 iunie – Banat Brunch la Casa Ferch, 11 iunie – Brunch în Șura Culturală de la Hosman – cu miros de pâine proaspătă de la Moara Veche.
– Cu ocazia aniversării a 700 ani a satului Meșendorf, Brânza maturată de la Mesendorf a pregătit pentru perioada următoare platouri aniversare de degustare (fără rezervare) – bineînțeles, sunt incluse și celebrele lor brânzeturi maturate plus cârnați de casă crud-uscati și alte bunătăți.

 

Sustenabilitate și responsabilitate în gastronomie:
Breasla Cârciumarilor Brașoveni susține, în continuare, HOSPICE Casa Sperantei Brasov oferind reduceri participanților #HopeonWheels.
Adrian Hadean continuă proiectul de a ajuta refugiații veniți din Ucraina, pe lângă sprijinul acordat câtorva mii de români din categorii vulnerabile din București și alte orașe (un proiect ce continuă de mai bine de doi ani) #SolidarSocial, puteți susține în continuare aceste demersuri, detalii aici.

 

Alte vești din gastronomie:
– Ultimii invitați ai podcastului Amintiri Gustoase by Cronicari Digitali sunt: Dragoș Gurăroșie (creator de festivaluri street food), scriitorul Ioan T. Morar, Valentina Ion (brutăria artizanală Grain Trip) și Chef Nico Lontras – Casa Timiș.
– Un material despre brânzeturile Amis de la Fête Fromagerie din Piața Amzei, aici.
– Despre prăjituri savuroase si comori ascunse în cărțile vechi de bucate, scoase la lumină în proiectul dulceromanie.ro – la Orașul vorbește la RRC, într-o discuție cu Adriana Sohodoleanu – doctor în sociologia practicilor alimentare, aici.
– Weekend trending în București: peste 20 de locuri cool unde ai putea să te oprești dacă ieși la plimbare în Cișmigiu, link în comentarii.
– lntre 30 mai – 1 iunie are loc la Horeca Culinary School un Masterclass semnat de Karim Bourgi – Signature Desserts – New Collection.

 

Credit foto: ,,Fagure și ciocolată’’ – restaurant Baracca, Cluj-Napoca

Articole Asemanatoare

3 septembrie 2020
Vești din gastronomia locală #20
Vom revedea în perioada următoare restaurante fără terasă care se redeschid, după o perioadă lungă de pauză. Suntem a...
17 septembrie 2020
Vești din gastronomia locală #21
Începem ediția cu Baracca și KAIAMO. Baracca este din nou deschis începând de săptămâna aceasta, după 6 luni de pauză
11 iunie 2022
Vești din gastronomia locală #64
Locuri nou deschise sau care se pregătesc de lansare: - Sergiu Nedelea anunță deschiderea UVA Wine Shop & Bar - ...