Locuri nou deschise sau care se pregătesc de lansare:
– S-a redeschis restaurantul Prime Steaks & Seafood în incinta hotelului Radisson Blu de pe Calea Victoriei, cu un meniu creat de Chef Andrei Adlah & o listă de vinuri semnată de somelier Octavian Gruianu.
– De luna trecută s-a deschis în Cluj Napoca C’est la vie – Rooftop restaurant&Lounge, pe str. Constantin Brâncuși 48-54.
Evenimente din gastronomie:
– 16 septembrie: Fine dining & Wine tasting la ATRA Doftana by Crama Ferdi.
– 16 septembrie: Moara de hartie Comana și Satul meșteșugurilor organizează eveniment cu must și gust de toamnă. Cu atelier de brutărie plus cococi, ciorbă țărănească acrită cu borș de casă, plăcintă cu brânză sărată, plăcintă cu pește etc.
– 23-24 septembrie are loc un festival dedicat ciorbei – interpretată în peste 20 de rețete, la ceaun şi pirostrii, eveniment organizat în comuna Băneasa, judeţul Giurgiu.
– 30 septembrie: NOUA organizează Nordic Dropout Dinner, un eveniment din seria Alex & Friends.
– 1 octombrie: are loc Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului Românesc, proiect inițiat de Cosmin Dragomir, Chef Nico Lontras și Cezar Ioan în 2019.
Restaurante și bucătari:
– Restaurantul KAIAMO by Chef Radu Ionescu, a împlinit luna aceasta 5 ani.
– Ana Consulea ne provoacă cu noutăți la Zelato: înghețată de semințe prăjite.
– În meniul de brunch de la Pâine și Vin: Pâine cu maia prăjită de la Pain Plaisir, cu cremă de gorgonzola, rucola, prosciutto crudo, smochine proaspete, migdale caramelizate și cremă de oțet balsamic.
– În vitrina Acadeea din Cluj-Napoca se află și choux-uri cu ingrediente locale de sezon: choux cu cremă de vanilie & gem de caise și choux cu mere & caramel sărat.
Vinuri și crame:
– 27 septembrie: eveniment Romanian Wine & Cheese la wine barul Private Wine detalii by Winesday.
– Vinalia – Conacul din Ceptura lansează pe 30 septembrie 2023 a doua editie din seria de evenimente Sărbătorile Vinalia.
– 4-5 noiembrie, 24HTonic: Wine Tonic – festival de vin și alte tonice, la Hotel Ramada Plaza din Craiova.
Producători locali:
– O înregistrare ,,ZF Agropower’’ cu 2 interviuri: Generații – legume proaspete din Sarichioi, Tulcea și Manufactura de Brânză – brânzeturi maturate de la Cund, Mureș.
– ZADA brânză cinstită din Rădăuți are în portofoliu peste 10 tipuri de cașcaval.
– Păstrăv Crăiesc de Bucovina sau Păstrăv vânătoresc de la VALEPUTNA sunt printre specialitățile locale ce merită încercate.
Alte vești din gastronomie:
– Citiți despre Chef Alexandru Dumitru și filosofia sa farm to table.
– Un interviu semnat de Cosmin Dragomir cu Marian Timofti, președintele FNDA – Federatia Nationala a Degustatorilor Autorizati, despre rolul unei astfel de instituții în peisajul culinar autohton, ce înseamnă degustător autorizat etc.
– Despre restaurantul Italian AveForchetta parte din grupul Trickshot.
Credit foto: Kane – New Romanian Cuisine, Chef Cătălin Bejenariu