Locuri nou deschise sau care se pregătesc de lansare:
– Curând se deschide în cetatea Alba Iulia – Unio Vini by Vinoteca HUGO, în echipă sunt și Chef Roland Szegedi alături de oenologul Eugen Odainii.
Evenimente din gastronomie:
– 13 septembrie: Tasting event la 4 mâini – Adi Hădean și Marian Zancianu la ZORI Restaurant Iași.
– 30 septembrie: Sur la Mer organizează Fleur de Mer – un prânz pe malul mării, la Faleza 23, cu un meniu conceput de Chef Daniel Pălici de la Restaurant Grai București.
– Ziua de 1 octombrie începe cu un ,,Brunch transilvănean la șură’’ la Cincsor.Transilvania.Case de Oaspeti, urmat de o serie de intâlniri culturale, sub numele Florilegium, detalii la ei pe pagină.
Restaurante și bucătari:
– Pain Plaisir a deschis luna aceasta un nou magazin, în Corbeanca, pe șoseaua Unirii 236 (complexul Moara Corbeanca).
– Din meniurile zilei la J’ai Bistrot București: Ciorbă de praz sau Supă cremă de usturoi?
– Ivan Pescar & Scrumbia Bar este mereu o opțiune bună pentru cei cu dor de vacantă.
– Bella Muzica Brașov anunță că Oktoberfest continuă până pe 10 septembrie, pe strada Turnului și ne invită și pe la ei.
– Pe lângă pizza și panini, Gourmet Pizza Bacău pregătește și deserturi.

Vinuri și crame:
– 16-17 septembrie are loc Festivalul Vinului din Republica Moldova, pe Șoseaua Kiseleff – Wine of Moldova Romania unde vor putea fi degustate vinuri de la 44 de crame.
– Din ultimele vinuri selectate luna trecută în proiectul cu abonamente lunare de vin Dor De Vin se numără și: Fetească Neagră 2021 – de la Fort Silvan și Crama de piatră Boian Premium – Fetească Albă și Fetească Regală.
– Domeniile Mitroi își prezintă colecția de vinuri ca pe niște opere de artă, într-un showroom amplasat pe strada Mircea nr. 113 din Constanța.
Producători locali:
– 8-10 septembrie: Comunitatea Mutat la țară anunță Mutat La Țară – Fest în sat Homorâciu, județul Prahova, inclusiv cu târg de mici producători și mâncare tradițională.
– 23-24 septembrie – Târgul Pâinii de Ziua Satului Românesc la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” București.
– Gastro Local anunță prima conferință a Punctelor Gatronomice Locale, între 21-22 octombrie la Vama Buzăului, Brașov.
– Food hub Nod Verde din Cluj-Napoca continuă să ne prezinte micii producători cu care colaborează: Sura cu Bunatati (cu Gogoșarii în sos de muștar) sau Desaga cu legume (Pasta de tomate).
Sustenabilitate și responsabilitate în gastronomie:
– Forumul Orașelor Verzi se desfășoară până pe 10 septembrie la Brașov, inclusiv Food Wave – picnic în parcul Titulescu.
– O analiză Green Start-Up: Cât te costă să te hrănești sustenabil sau despre adoptarea unei alimentații sustenabile și prietenoase cu mediul.
Alte vești din gastronomie:
– Volumul „Zămuri – supe, zupe și năcreli; rețete ardelenești din bătrâni“, apărut în această vară la editura gastroart.ro, este nominalizat la două categorii la Gurmand Awards 2023 – The best in the World, la Food Heritage book și Eastern Europe book.
– Pastry Chef Ana Consulea participă pe 14 septembrie la ediția specială „Permis de Antreprenor |Business show & networking” by BiziLive.tv.
– O conversație cu Yuki Ichiro de la YUKI japanese home dining – despre reinventare și viața trăită pe îndelete, interviu La noi journal o nouă publicație independentă de călătorie și cultură despre România.
– În cadrul proiectului ,,Chefi azi, dar mai ales mâine’’ coordonat de Cosmin Dragomir, citiți un interviu cu Chef Ionut Crisan de la Cluj-Napoca, recomandat de Chef Horia Simon.
– Un interviu Horeca Insight Magazine cu Chef Vidican Raul, despre provocările deschiderii unui restaurant, colaborarea cu producătorii locali și alte subiecte legate de industrie.
Credit foto: Schwarz Bistro, Odorheiu Secuiesc