Vești din gastronomia locală #108

Locuri nou deschise sau care se pregătesc de lansare:
– Se deschide curând în Sibiu Alessandros Restaurant, restaurant ce propune o bucătărie mediteraneeană, pe strada Târgului 10 (locul unde a fost restaurantul Plai, fratele său mai mare).

Evenimente din gastronomie:
– 14 mai – eveniment ,,Spanish tapas cu bule spaniole’’ pe terasa Voilà bistro.
– 14 mai Paninaro Bucharest: Andrei Chelaru și Melinda Teohari vor găti pentru evenimentul ,,Dumicat’’, tapas ca în Spania, dar făcute din ingrediente locale.

Restaurante și bucătari:
J’ai Bistrot București împlinește 10 ani și serbează sâmbătă, 20 mai, ora 20:00 în grădina lor din Calea Griviței 55.
– Restaurantul Plai Sibiu a anunțat o pauză, timp în care regândesc meniul, printre alte modificari.
– În cel mai recent meniu Schwarz Bistro din Odorheiu Secuiesc, găsiți și supă Ramen cu legume de sezon și gustări și feluri principale cu sparanghel.
– Când treci pragul SARA Restaurant, nu rata zona din meniu ,,Classic Italian Pasta’’.
Balls. aniversează 4 ani pe 13 mai, și sărbătorește împreună cu oaspeții, urmăriți detaliile în social media.
– Când ajungeți în Târgu Mureș, o oprire la masă la Hotel PRIVO este obligatorie.
Naru Timișoara ne invită la Tiramisu de lămâie – homemade lemon curd, coulis de busuioc și lămâie glasată.
Oscar Restaurant Iași are în meniu și ,,Curcan Mănăstiresc” – carne de curcan alături de mămăligă coaptă, morcov crocant, sos de smântână și ardei copți.
JW Marriott Bucharest Grand Hotel au deschis de curând terasa, The Garden.

Vinuri și crame:
– 13 mai – are loc Masterclass-ul Fetească Neagră by SERVE la RO Wine – International Wine Festival of Romania, o verticală de Fetească Neagră.
– 20-21 mai 2023 la Palatul Cesianu Racovita are loc o călătorie vinicolă prin cele mai renumite crame ale lumii, alături de ReWine.ro.

Producători locali:
Arkäse a împlinit 5 ani și se mândrește cu 5 tipuri de brânzeturi maturate din lapte de vacă pasteurizat, produse în fabrica lor din localitatea Arcuș, lângă Sfântu Gheorghe.
– Pe 13 mai are loc un Târg de producători locali în Piața centrală din Biertan, Sibiu.
– Un interviu cu Obor21, cooperativă țărănească digitală având conceptul meatbooking – clienții rezervă carne ,,de la țară’’ înainte de sacrificare, detalii aici.

Sustenabilitate și responsabilitate în gastronomie:
– 18 mai Timișoara – La PAS în curte la Electro: picnic studențesc cu atelier gătit, borcanul anti-risipă (inițiativă de combatere a risipei alimentare), degustări de produse locale, atelier de identificare a etichetelor etc., un eveniment în cadrul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Participanții vor avea ocazia să răsfoiască cărți cu subiecte precum economie circulară, reziliență, hrană, dezvoltare durabilă, vor putea să intre în dialog cu cercetătorii invitați etc.

Alte vești din gastronomie:
– Puteți precomanda cartea lui Mircea Groza: ZĂMURI – supe, zupe și năcreli (rețete ardelenești din bătrâni) exclusiv pe Cărturești.
Povestea brutăriei artizanale Pâinea lui Dumnezeu, un articol După Afaceri Premium ZF.
– Pe 13 mai ,,Bucătăria Hoinară se gătește în lotca pescarului’’ sau albumul de fotografie și filmul Bucataria Hoinara – photography by razvan a. voiculescu se lanseaza la Jurilovca, jud. Tulcea.

Credit foto: Chef Andrei Chelaru – Păstrav afumat, ciuperci, sos ayran din iaurt de caju.

Articole Asemanatoare

24 septembrie 2020
Vești din gastronomia locală #22
Anika Restaurant este deja în a doua săptămână a meniului de toamnă, iar the ARTIST Restaurant a adăugat Rusia, Guate...
10 iunie 2020
Revino lansează harta producătorilor locali de brânzeturi
Brânza joacă un rol important în aproape toate bucătăriile lumii, nume precum parmigiano, brie, feta sau manchego făc...
30 iunie 2022
Vești din gastronomia locală #67
Noua Bucătarie Estivală by NOUA revine din 1 iulie la mare, în același loc din Olimp unde ne-am bucurat de meniul lor...