Locuri nou deschise sau care se pregătesc de lansare:
– Se deschide curând în Sibiu Alessandros Restaurant, restaurant ce propune o bucătărie mediteraneeană, pe strada Târgului 10 (locul unde a fost restaurantul Plai, fratele său mai mare).
Evenimente din gastronomie:
– 14 mai – eveniment ,,Spanish tapas cu bule spaniole’’ pe terasa Voilà bistro.
– 14 mai Paninaro Bucharest: Andrei Chelaru și Melinda Teohari vor găti pentru evenimentul ,,Dumicat’’, tapas ca în Spania, dar făcute din ingrediente locale.
Restaurante și bucătari:
– J’ai Bistrot București împlinește 10 ani și serbează sâmbătă, 20 mai, ora 20:00 în grădina lor din Calea Griviței 55.
– Restaurantul Plai Sibiu a anunțat o pauză, timp în care regândesc meniul, printre alte modificari.
– În cel mai recent meniu Schwarz Bistro din Odorheiu Secuiesc, găsiți și supă Ramen cu legume de sezon și gustări și feluri principale cu sparanghel.
– Când treci pragul SARA Restaurant, nu rata zona din meniu ,,Classic Italian Pasta’’.
– Balls. aniversează 4 ani pe 13 mai, și sărbătorește împreună cu oaspeții, urmăriți detaliile în social media.
– Când ajungeți în Târgu Mureș, o oprire la masă la Hotel PRIVO este obligatorie.
– Naru Timișoara ne invită la Tiramisu de lămâie – homemade lemon curd, coulis de busuioc și lămâie glasată.
– Oscar Restaurant Iași are în meniu și ,,Curcan Mănăstiresc” – carne de curcan alături de mămăligă coaptă, morcov crocant, sos de smântână și ardei copți.
– JW Marriott Bucharest Grand Hotel au deschis de curând terasa, The Garden.
Vinuri și crame:
– 13 mai – are loc Masterclass-ul Fetească Neagră by SERVE la RO Wine – International Wine Festival of Romania, o verticală de Fetească Neagră.
– 20-21 mai 2023 la Palatul Cesianu Racovita are loc o călătorie vinicolă prin cele mai renumite crame ale lumii, alături de ReWine.ro.
Producători locali:
– Arkäse a împlinit 5 ani și se mândrește cu 5 tipuri de brânzeturi maturate din lapte de vacă pasteurizat, produse în fabrica lor din localitatea Arcuș, lângă Sfântu Gheorghe.
– Pe 13 mai are loc un Târg de producători locali în Piața centrală din Biertan, Sibiu.
– Un interviu cu Obor21, cooperativă țărănească digitală având conceptul meatbooking – clienții rezervă carne ,,de la țară’’ înainte de sacrificare, detalii aici.
Sustenabilitate și responsabilitate în gastronomie:
– 18 mai Timișoara – La PAS în curte la Electro: picnic studențesc cu atelier gătit, borcanul anti-risipă (inițiativă de combatere a risipei alimentare), degustări de produse locale, atelier de identificare a etichetelor etc., un eveniment în cadrul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Participanții vor avea ocazia să răsfoiască cărți cu subiecte precum economie circulară, reziliență, hrană, dezvoltare durabilă, vor putea să intre în dialog cu cercetătorii invitați etc.
Alte vești din gastronomie:
– Puteți precomanda cartea lui Mircea Groza: ZĂMURI – supe, zupe și năcreli (rețete ardelenești din bătrâni) exclusiv pe Cărturești.
– Povestea brutăriei artizanale Pâinea lui Dumnezeu, un articol După Afaceri Premium ZF.
– Pe 13 mai ,,Bucătăria Hoinară se gătește în lotca pescarului’’ sau albumul de fotografie și filmul Bucataria Hoinara – photography by razvan a. voiculescu se lanseaza la Jurilovca, jud. Tulcea.
Credit foto: Chef Andrei Chelaru – Păstrav afumat, ciuperci, sos ayran din iaurt de caju.