Cartea ,,Zămuri – supe, zupe și năcreli’’ scrisă de Mircea Groza se pregătește să iasă din tipar. Este prima carte a acestui autor, rezultatul a peste 40 de ani de când Mircea Groza cercetează gastronomia din zona Sălaj și Transilvania, care conține 182 de retete de zămuri, selectate din aproximativ 400. Editorul lucrării este Cosmin Dragomir, iar cartea va fi disponibilă curând pentru precomenzi, la Editura GastroArt – carti de gastronomie.
Locuri nou deschise sau care se pregătesc de lansare:
– Două restaurante cu bucătării etnice s-au deschis de curând în București: unul nepalez, Isha restaurant, și unul georgian, Taverna Georgia.
– Le Manoir Gourmet Market s-a deschis de curând la One Herăstrău Towers – încorporează o brutărie și patiserie marca Eclair de Genie, o braserie, un sushi bar, o măcelărie, precum și o selecție de legume și fructe bio și produse bio, mai multe detalii în acest articol.
– Luma #cafeteria – creator de gust s-a deschis în Onești, pe bd. Oituz nr. 21.
Evenimente din gastronomie:
– Grill Fest – primul festival de barbecue din România va avea loc pe plaja Reyna din Constanța, între 29 aprilie și 1 mai.
– Între 10-12 mai Dancing Lobster organizează evenimente cu meniu special pentru seri cu concert cu muzică fado.
Restaurante și bucătari:
– Printre felurile de mâncare din noul meniu al Energiea este și friptura de curcan gătită sous-vide, așezată pe un pat de piure de fenicul și zucchini cu unt, alături de cartofi noi, sparanghel și ridichi coapte.
– Descoperiți noile dish-uri cu ingrediente de sezon din meniul Long Brunch, de la PAPILA.
– Terasa urbană Kraft Market se redeschide pe 21 aprilie, aceeași adresă, Matei Millo 8-10.
– Orecchiette alla Sorrentina sau Paccheri Cacio e Pepe, la Unico Vero?
– Celor din Cluj le recomandăm un Chef’s Lunch la Casa Boema, iar celor din Craiova dorada cu mămăligă cremoasă cu parmezan și sos de roșii coapte cu leuștean, cimbru și usturoi, de la CRAFT.
Vinuri și crame:
– 20 mai 2023: Blending Party – eveniment organizat de SERVE în Ceptura unde îți poți compune propriul vin, link în comentarii.
– 21 mai eveniment Bike&Wine – la Crama #Davino în zona Dealu Mare.
– Winery Lacerta recomandă pentru această primăvară un vin bio dintr-un soi autohton, Feteasca Albă.
– O experiență inedită ,,Wine Treasure Hunt’’ pe 22 aprilie – plimbare pe străzile orașului cu descoperirea unor indicii care au legătura cu lumea vinului și a viței de vie. Evenimentul face parte din DiWine Experiences, un festival cultural despre vin, în cadrul căruia se organizează evenimente culturale lunare cu și despre vin.

Producători locali:
– Pe 6 mai 2023 are loc Transilvanian Brunch la Șomartin: ciocolată și verdețuri de primăvară, un eveniment My Transylvania.
– Slow Food Buzău organizează pe 6-7 mai 2023 primul eveniment Piața Artizanilor – Slow Food & Gourmet Hub Buzău, în comuna Berca, pe drumul spre Vulcanii Noroioși.
– Marius Tudosiei ne semnaleză sezonul de #SparanghelRomanesc – a fost de curând la Toma sparanghel. Citiți un interviu cu antreprenorii Toma din Amara, judeţul Buzău.
Alte vești din gastronomie:
– Un interviu cu Andrei Junghietu, Chef Good Evenings la Papila – consemnat de Nicoleta Rădăcină pe blogul său.
– Ana Consulea, fondatoarea Zexe Braserie, povestește despre ce implică o afacere cu prăjituri.
– O discuție cu Tom Rees, cofondator Pain Plaisir despre creșterea afacerii și extinderea viitoare.
– Chocolate Saga Festival – prima ediție a unui festival dedicat ciocolatei, va avea loc între 26-28 mai 2023, la Casa Ghica, str Ion Ghica nr 13, Centrul Vechi București.
Credit foto: Kane – New Romanian Cuisine, Chef Cătălin Bejenariu.