Premiile Gault&Millau în România

Ghidul Gastronomic Gault&Millau a fost lansat pentru prima oară în România în mai 2018 și a debutat cu un volum de restaurante. Ulterior, au fost lansate alte două ediții în 2019, unul de restaurante și unul de vinuri. Următorul ghid va fi lansat în 2021, data exactă urmând să fie stabilită.

 

PREMIILE ANULUI 2019 PENTRU BUCĂTARI ȘI RESTAURANTE

 

Bucătarul-șef al anuluiAlexandru DumitruBistro Ateneu [între timp închis], 15,5 puncte și 3 bonete

 

Marii bucătari de mâine

Andrei ChelaruFragment, 15 puncte și 3 bonete

Radu CM IonescuKAIAMO, 15 puncte și 3 bonete

Roland SuciuBaracca, 15 puncte și 3 bonete

 

Femeia bucătar a anuluiOana Irina CoantăBistro de l’Arte, 12,5 puncte și 1 bonetă

 

 

Bucătarii regionali ai anului

DOBROGEAAnne Marie RosenbergClos des Colombes, 12 puncte și 1 bonetă

MOLDOVAClaudia BăcăuanuToujours, 12 puncte și 1 bonetă

MUNTENIAPaul Oppenkampthe ARTIST, 15 puncte și 3 bonete

TRANSILVANIARoland SzegediCabinet de Vin & Cocotte, 13 puncte și 2 bonete

 

 

TerroirIoan BebeșeleaSyndicatGourmet, 12 puncte și 1 bonetă

 

Cofetar-Patiserul anuluiAna ConsuleaZexe Braserie, 11 puncte și 1 bonetă

 

Echipa de servicii a anuluiEchipa Baracca

 

Trofeele POPMésange Fromagerie, Papila, PIZZAMANIA

 

Pentru mai multe detalii, puteți accesa articolul complet.

 

 

PREMIILE ANULUI 2019 PENTRU VINURI

 

Cel mai bun vin spumantRhein Extra – Brut Impérial, Halewood, (Chardonnay), 86 puncte

Cel mai bun vin dulceTransylvanian Ice Wine, 2016, Liliac, (Pinot Gris, Muscat Ottonel, Neuburger), 93 puncte

Cel mai bun vin roséHar, 2017, Dagon Clan, (Cabernet Sauvignon, Shiraz), 90 puncte

 

 

ALBE

Cel mai bun multi soi, albValahorum, 2016, Domeniile Tohani, (Tămâioasă Românească, Sauvignon Blanc, Chardonnay), 90 puncte

Cel mai bun Pinot GrisLechburg, 2016, Lechburg, 90 puncte

Cel mai bun Sauvignon BlancCuvée Petit, 2016, Avincis, 89 puncte

Cel mai bun ChardonnayAnima, 2017, Domeniile Săhăteni – Aurelia Vișinescu, 90 de puncte

Cea mai bună expresie locală, alb Diamant, 2016, Villa Vinèa, (Fetească Regală, Fetească Albă), 89 puncte

Cel mai bun vin alb

Crâmpoșie Selecționată, 2017, Avincis (Crâmpoșie Selecționată) 92 puncte

Premium Fume, 2017, Budureasca, (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris) 92 puncte

 

 

ROȘII

Cel mai bun ShirazOrigini, 2015, Budureasca, 89 puncte

Cel mai bun Merlot

Selene, 2017, Recaș, 88 puncte

Bauer, 2016, Bauer, 88 puncte

Cel mai bun Cabernet SauvignonRezerva, 2014, Casa Isărescu, 90 puncte

Cel mai bun multi soi, roșuCvartet, 2016, 7Arts, (Cabernet  Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră, Shiraz), 93 puncte

Cel mai bun Negru de Drăgășani

Prince Știrbey Rezerva, 2016, Știrbey, 90 puncte

Via Marchizului, 2016, Viile Metamorfosis, 90 puncte

Cea mai bună Fetească NeagrăCuvée Guy de Poix, 2015, S.E.R.V.E, 92 puncte

Cel mai bun vin roșuSmerenie, 2016, Oprișor, (Shiraz, Pinot Noir, Dornfelder), 94 puncte

 

Pentru mai multe detalii, puteți accesa articolul complet.

 

PREMIILE ANULUI 2018 PENTRU BUCĂTARI ȘI RESTAURANTE

 

Bucătarul-șef al anuluiAlexandru PetriceanMaize, 15 puncte și 3 bonete

 

Marii bucătari de mâineAlexandru IacobKane, 14,5 puncte și 2 bonete

 

Tânărul bucătar al anuluiThomas Parnaud — La Cave de Bucarest [între timp bucătarul premiat a plecat de la restaurantul respectiv]

 

 

Premiul pentru servicii — Cel mai bun șef de sală | Maître d’hôtelCiprian Bocioacă — La Vinuri [între timp închis]

 

TerroirAlexandru DumitruAtra, 13,5 puncte și 2 bonete

 

Premiul pentru educație în gastronomieAdrian Hădean

 

Trofeele POPEnotek [între timp închis], Pâine și Vin, Raionul de Pește

Pentru mai multe detalii. puteți accesa articolul complet.

 

Ghidurile se pot achiziționa din Cărturești

  • pentru Ghidul de restaurante din 2018, click aici 
  • pentru Ghidul de restaurante din 2019, click aici
  • pentru Ghidul de vinuri din 2019, click aici 

 

 

 

Articole Asemanatoare

8 decembrie 2018
Interviuri la dublu: Baracca
Primul interviu din aceasta serie incepe cu Maria Dunca si Roland Suciu de la Baracca, Cluj
15 octombrie 2020
Vești din gastronomia locală #24
Începem săptămâna cu vești bune. Carisma lui Radu Dumitrescu a ieșit demult din bucătăria Voilà și s-a perindat liber...
21 iulie 2023
Vești din gastronomia locală #118
Evenimente din gastronomie: - 21 iulie: eveniment Jazzy Friday Nights la Hotel PRIVO Târgu Mureș, à la carte menu &a...