Ghidul Gastronomic Gault&Millau a fost lansat pentru prima oară în România în mai 2018 și a debutat cu un volum de restaurante. Ulterior, au fost lansate alte două ediții în 2019, unul de restaurante și unul de vinuri. Următorul ghid va fi lansat în 2021, data exactă urmând să fie stabilită.
PREMIILE ANULUI 2019 PENTRU BUCĂTARI ȘI RESTAURANTE
Bucătarul-șef al anului — Alexandru Dumitru — Bistro Ateneu [între timp închis], 15,5 puncte și 3 bonete
Marii bucătari de mâine
— Andrei Chelaru — Fragment, 15 puncte și 3 bonete
— Radu CM Ionescu — KAIAMO, 15 puncte și 3 bonete
— Roland Suciu — Baracca, 15 puncte și 3 bonete
Femeia bucătar a anului — Oana Irina Coantă — Bistro de l’Arte, 12,5 puncte și 1 bonetă
Bucătarii regionali ai anului
DOBROGEA — Anne Marie Rosenberg — Clos des Colombes, 12 puncte și 1 bonetă
MOLDOVA — Claudia Băcăuanu — Toujours, 12 puncte și 1 bonetă
MUNTENIA — Paul Oppenkamp — the ARTIST, 15 puncte și 3 bonete
TRANSILVANIA — Roland Szegedi — Cabinet de Vin & Cocotte, 13 puncte și 2 bonete
Terroir — Ioan Bebeșelea — SyndicatGourmet, 12 puncte și 1 bonetă
Cofetar-Patiserul anului — Ana Consulea — Zexe Braserie, 11 puncte și 1 bonetă
Echipa de servicii a anului — Echipa Baracca
Trofeele POP — Mésange Fromagerie, Papila, PIZZAMANIA
Pentru mai multe detalii, puteți accesa articolul complet.
PREMIILE ANULUI 2019 PENTRU VINURI
Cel mai bun vin spumant — Rhein Extra – Brut Impérial, Halewood, (Chardonnay), 86 puncte
Cel mai bun vin dulce — Transylvanian Ice Wine, 2016, Liliac, (Pinot Gris, Muscat Ottonel, Neuburger), 93 puncte
Cel mai bun vin rosé — Har, 2017, Dagon Clan, (Cabernet Sauvignon, Shiraz), 90 puncte
ALBE
Cel mai bun multi soi, alb — Valahorum, 2016, Domeniile Tohani, (Tămâioasă Românească, Sauvignon Blanc, Chardonnay), 90 puncte
Cel mai bun Pinot Gris — Lechburg, 2016, Lechburg, 90 puncte
Cel mai bun Sauvignon Blanc — Cuvée Petit, 2016, Avincis, 89 puncte
Cel mai bun Chardonnay — Anima, 2017, Domeniile Săhăteni – Aurelia Vișinescu, 90 de puncte
Cea mai bună expresie locală, alb — Diamant, 2016, Villa Vinèa, (Fetească Regală, Fetească Albă), 89 puncte
Cel mai bun vin alb
— Crâmpoșie Selecționată, 2017, Avincis (Crâmpoșie Selecționată) 92 puncte
— Premium Fume, 2017, Budureasca, (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris) 92 puncte
ROȘII
Cel mai bun Shiraz — Origini, 2015, Budureasca, 89 puncte
Cel mai bun Merlot
— Selene, 2017, Recaș, 88 puncte
— Bauer, 2016, Bauer, 88 puncte
Cel mai bun Cabernet Sauvignon — Rezerva, 2014, Casa Isărescu, 90 puncte
Cel mai bun multi soi, roșu — Cvartet, 2016, 7Arts, (Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră, Shiraz), 93 puncte
Cel mai bun Negru de Drăgășani
— Prince Știrbey Rezerva, 2016, Știrbey, 90 puncte
— Via Marchizului, 2016, Viile Metamorfosis, 90 puncte
Cea mai bună Fetească Neagră — Cuvée Guy de Poix, 2015, S.E.R.V.E, 92 puncte
Cel mai bun vin roșu — Smerenie, 2016, Oprișor, (Shiraz, Pinot Noir, Dornfelder), 94 puncte
Pentru mai multe detalii, puteți accesa articolul complet.
PREMIILE ANULUI 2018 PENTRU BUCĂTARI ȘI RESTAURANTE
Bucătarul-șef al anului — Alexandru Petricean — Maize, 15 puncte și 3 bonete
Marii bucătari de mâine — Alexandru Iacob — Kane, 14,5 puncte și 2 bonete
Tânărul bucătar al anului — Thomas Parnaud — La Cave de Bucarest [între timp bucătarul premiat a plecat de la restaurantul respectiv]
Premiul pentru servicii — Cel mai bun șef de sală | Maître d’hôtel — Ciprian Bocioacă — La Vinuri [între timp închis]
Terroir — Alexandru Dumitru — Atra, 13,5 puncte și 2 bonete
Premiul pentru educație în gastronomie — Adrian Hădean
Trofeele POP — Enotek [între timp închis], Pâine și Vin, Raionul de Pește
Pentru mai multe detalii. puteți accesa articolul complet.
Ghidurile se pot achiziționa din Cărturești
- pentru Ghidul de restaurante din 2018, click aici
- pentru Ghidul de restaurante din 2019, click aici
- pentru Ghidul de vinuri din 2019, click aici