Alexandra & Cătălin Cincu au 9 ani de relație și 4 ani de blog: calatoriisifarfurii.ro. Au absolvit amândoi Facultatea De Jurnalism și Științele Comunicării, iar în prezent sunt specialiști in digital marketing pentru companii multinaționale. În 8 ani de călătorit împreună, au vizitat 22 de țări de pe 3 continente, testând restaurante de top din întreaga lume, dar și acele locuri aparent lipsite de pretenții, de fapt însă adevărate secrete culinare bine ascunse. Pe lângă blog, îi puteți urmări și pe Instagram, Facebook sau YouTube. Stăm de vorbă cu ei despre foodies, descoperiri culinare, adaptarea la pandemie și multe altele.
Seria #cutotiifoodies / “Cu toții foodies” reprezintă asumarea ambiției noastre îndrăznețe: să fim cu toții foodies. Iar ca să ajungem acolo, acționăm metodic: îi cunoaștem întâi pe pasionații de gastronomie – pe acei foodies pe care îi urmărim îndeaproape și despre care știm că frecventează restaurantele din comunitatea Gault&Millau. Își aleg experiențele culinare după același principiu folosit și de ghidul nostru: gustul e înainte de orice.
Explorăm cu fiecare din ei ce înseamnă conceptul de foodie, cum a devenit fiecare un foodie și ce face să-și întrețină și dezvolte această identitate. Construim apoi portretul robot al unui foodie, în așa fel încât să fie simplu să vă auto-identificați deja sau să deveniți unul. Iar când convertirea României către un spațiu plin de foodies se va fi săvârșit, vom ști că misiunea noastră de a aduce împreună pe creatorii de gust cu cei care caută experiențe deosebite în jurul gustului se va împlini.
Dincolo de papilele gustative, să fii foodie este o modalitate excelentă de a afla mai multe despre lume, despre tine și despre ce se întâmplă când treci dincolo de bariere. Identitatea aceasta îți crește așteptările față de un creator de gust – bucătarul care pune esența unui terroir în farfurie – și îți permite să te bucuri mai mult de o experiență gastronomică, acasă sau la restaurant, în timp ce te conectezi la o comunitate tot mai mare.
De la ce bucătar din România ați putea să mâncați, fără să știți autorul și totuși l-ați recunoaște? Care e “semnătura” care îl diferențiază și care îl face recognoscibil?
Întrebarea asta ne duce cu gândul la evenimentele Gelinaz!, unde cei mai populari chefi din lume fac schimb de bucătării incognito, iar tu, în calitate de client, ești provocat să ghicești până la finalul serii numele celui care ți-a gătit. E un lucru destul de greu de făcut. Trebuie să fi mâncat de multe ori preparate gătite de un chef anume ca să recunoști o farfurie de-ale lui (care nu se află neapărat în meniul restaurantului său).
Noi putem spune că avem câțiva chefi preferați în România și că am recunoaște cu ușurință o parte dintre preparatele lor. De exemplu, cred că am recunoaște cu ochii închiși pulpa de rață și cartofii copți cu trufe ai lui Radu Dumitrescu de la Voila, supa de ceapă a Oanei Coantă de la Bistro de l’Arte, pastele făcute de Nicuța Enache de la Ciao Niki sau, mai nou, delicioșii tacos pregătiți de Alex Iacob la M.A.T.
Cum vă dați seama din meniu dacă un restaurant este genul de loc unde ați vrea să mâncați sau nu?
Încercăm să evităm pe cât posibil restaurantele cu meniuri foarte lungi și denumirile de genul ”bucătărie internațională”. Evident, nu sunt niște reguli bătute în cuie – am întâlnit și excepții.
Preferăm restaurantele cu meniuri mai scurte, în care găsim și mâncăruri pregătite din ingrediente locale și de sezon.
Cum ați gestionat schimbările provocate de pandemie? Ce anume ați păstrat și ce obiceiuri noi ați introdus în viața voastră, în ceea ce privește universul vostru gastronomic?
Noi găteam destul de des și înainte de pandemie, dar în perioada asta am intrat în bucătărie mai mult decât de obicei. Dacă înainte pregăteam mâncare în cantități mari – să avem ce mânca mai multe zile la rând – acum am început să gătim mai des, mai variat și chiar mai bine. Tot pe perioada pandemiei ne-am apucat și de făcut pâine cu maia (noi și încă un sfert de glob :D).
Ce emisiuni tv sau podcasturi gastro ați mai urmărit? Sau ce blog/ sursă de informații în gastronomie accesați des?
Am ”devorat” mai toate show-urile culinare apărute în ultima perioadă pe Netflix – Street Food Latin America, Chef’s Table BBQ, ultimele sezoane din The Chef Show și Taco Chronicles. Ne-au plăcut mult podcasturile ialoc și, mai nou, îi urmărim pe Radu Dumitrescu în seria ”Culoare în farfurie” pe TV Paprika și pe Alex Petricean la “Guști și apoi mănânci”, pe TVR1. În rest, rămânem bine ancorați în lumea gastronomiei prin intermediul Instagramului.
Cum ați defini un foodie?
Un foodie e o persoană care are o relație ceva mai complexă cu mâncarea. Este cineva care, atunci când este întrebat care este felul de mâncare preferat, răspunde ceva mai complex decât ”cartofi prăjiți”. Este o persoană care știe să îți recomande pe loc un restaurant bun. Cineva care știe ce să comande dintr-un meniu atunci când iese în oraș și care în același timp nu dă înapoi când vine vorba de încercat locuri și mâncăruri noi.
Cum devii un foodie?
Mâncând și experimentând cât mai mult pe plan gastronomic.
Ce restaurante noi ați descoperit în ultima vreme?
Cele care ne-au intrat la suflet ar fi: M.A.T. (pentru tacos), Centocitta (pentru pizza napoletană și puccia fierbinte), Ou (pentru omlete pufoase), Hala Mahala (Bucureștiul avea nevoie de un American BBQ adevărat), Le Bab (pentru puiul prăjit și preparate orientale with a twist), Paninaro (pentru sandvișul cu măduvioară pane), Anika Fried Chicken (atât pentru puiul prăjit, cât și pentru gogoșile alea demențiale) și Boboko by Kaiamo (pentru bao în combinații inedite gândite de Radu Ionescu).
De unde ați comandat mâncare ultima oară și ce ați ales?
Cel mai recent am comandat sandvișuri cu pulled pork de la Hala Mahala. Au avut un event foarte fain, gândit împreună cu Cristi Dandeș (Food of Bucharest), în cadrul căruia au afumat un purceluș de lapte timp de 20 de ore, așa cum îl fac americanii. Sandvișurile au fost sold-out în câteva ore.
Ați gătit mai rar sau mai des în ultima vreme? Ce anume?
Cum spuneam puțin mai devreme, am gătit mai des. Am încercat să facem farfurii mai muncite, să combinăm mai multe texturi, să încercăm gusturi mai complexe. Merită menționat un Beef Wellington pe care l-am făcut după rețeta lui Gordon Ramsay. Ne-a rămas în minte și ne propunem să repetăm experiența măcar o dată la câteva luni.
Cât de des călătoreați înainte de pandemie?
Călătoream cam de 4-5 ori pe an (cam atât ne permit zilele de concediu). Din fericire, și în 2020 am reușit să plecăm din țară de două ori – chiar înainte de începutul lockdown-ului am călătorit timp de 3 săptămâni prin Asia (Hong Kong, Kuala Lumpur, Bali și Singapore), iar în toamnă am reușit să mai facem un city break în Mykonos.
Când călătoriți, cum faceți research-ul de restaurante? Care sunt criteriile după care alegeți unde să mâncați?
Începem tot timpul cu un search pe Google. Încercăm să identificăm bloggeri locali și să vedem care sunt locurile pe care le recomandă. Ne ajutăm, evident, de Instagram și de Youtube.
Un alt exercițiu pe care îl facem e să ne ”plimbăm” pe Google Maps și să vedem ce locuri cu mâncare bună (în cazul acesta ne uităm la review-uri și la imagini) se află în apropierea hotelului la care stăm. De exemplu, așa am găsit o tavernă locală cu prețuri mai mult decât decente în Mykonos (despre care se știe că este printre cele mai scumpe insule din Grecia).
Pe shortlist ajung locurile care au recomandări bune, despre care am citit în mai multe locuri și ale căror preparate ne fac cu ochiul. Plecăm tot timpul la drum cu cel puțin cinci restaurante în plus față de câte am putea să includem în mod normal în “traseu”.
De-a lungul timpului am dezvoltat un oarecare fler și rar ni se întâmplă să plecăm dezamăgiți de la o masă. Mergem pe principiul că avem doar câteva zile de petrecut într-un loc și ar fi păcat să nu mâncăm bine.
Cum evitați “tourists-traps” în plan culinar?
De regulă, nu mâncăm în centrul orașului. Acolo se regăsesc, de cele mai multe ori, restaurantele gândite special pentru turiști. De asemenea, evităm restaurantele care au meniurile scrise în mai multe limbi sau pe cele ai căror angajați trag de tine să te așezi la o masă. Reținem și locurile care se află pe primele poziții în Tripadvisor și le filtrăm înainte – majoritatea sunt tourist traps.
Cum vi s-a schimbat percepția asupra mâncării, de-a lungul anilor?
Fiecare dintre noi are multe amintiri frumoase despre mâncarea din copilărie, dar cred că cel mai mult am început să experimentăm pe plan gastronomic de când suntem împreună. De 9 ani (and counting) gătim mult împreună, încercăm tot felul de restaurante noi, fie că e vorba de București sau de restaurantele pe care le încercăm în călătorii. De la o călătorie la alta, curiozitatea noastră privind domeniul gastronomic a devenit tot și tot mai mare. Și nu pare că ne vom opri aici. Cert e că mâncarea pentru noi nu mai e doar hrană și atât. E o experiență în sine. Datorită pasiunii pentru mâncare am ajuns să descoperim o lume nouă, să cunoaștem oameni noi cu care avem lucruri în comun, să cunoaștem și să înțelegem diverse culturi ale lumii, să înțelegem mai bine industria HoReCa și să înțelegem mai bine ce mâncăm (implicit să citim etichetele produselor și să cumpărăm mult mai des din piețe).
Există o comunitate de foodies? Pe cine apreciați?
Avem o listă lungă de foodies pe care îi urmărim și apreciem, dar vom enumera doar câțiva: Cristi Dandeș (Food of Bucharest), Monica Roșu (Foodie Family), Florin Itu, Mădălin Simion, Cristina Mazilu (Mazilique), Oana Titică, Cătălina Penciu, Andra Constantinescu (Mentă și Rozmarin), Ioana Negulescu (Berries and Spice), Andreea Grecu (Taste Bazaar) și Brîndușa Bîrsan.