Cinci experți au făcut parte din echipa de evaluare, fiecare având roluri bine definite. Cei doi experți locali implicați în proiect sunt Sergiu Nedelea (somelier) și Robert Marshall (consultant, WSET), iar cei trei experți internaționali care au degustat si evaluat vinurile sunt: Ana Săpungiu (Master of Wine), Caroline Gilby (Master of Wine) și Isa Bal (Master Sommelier).
Obiectivul ghidului în România este de a prezenta publicului larg, local și internațional, o selecție a celor mai bune vinuri românești.
Cinci experți au făcut parte din echipa de evaluare a vinurilor. Cei doi experți locali implicați în proiect sunt Sergiu Nedelea (somelier) și Robert Marshall (consultant, WSET), iar cei trei experți internaționali care au degustat si evaluat vinurile sunt: Ana Săpungiu (Master of Wine), Caroline Gilby (Master of Wine) și Isa Bal (Master Sommelier).

Titulaturile de Master of Wine și Master Sommelier sunt cele mai înalte distincții pe care le poate obține un expert în lumea vinurilor (sunt doar 380 de MW și 273 MS în lume), asigurând astfel cel mai înalt nivel disponibil de experienta și etică de lucru. Pe lângă cunoștintele tehnice, la fel de importantă a fost selectarea unor experți fără legături comerciale cu producătorii locali de vinuri. În vederea evaluării vinurilor, echipa de experți internaționali a aplicat metodologia internațională Gault&Millau și a atribuit astfel scoruri aferente fiecărei etichete în urma unor degustări desfășurate în mai multe runde și în mai multe zile. Degustarile au fost ’semi-blind’, evaluatorii neștiind etichetele, având însă la dispoziție informații despre varietățile de struguri din vin și despre anul de producție.
_____________
CEI DOI CONSULTANȚI LOCALI – Robert si Sergiu
1. ROBERT MARSHALL – Consultant, WSET
Robert a făcut parte din echipa de experți locali, fiind implicat în definirea bazei de date cu vinuri, a listei scurte de vinuri pentru evaluare, contribuind apoi la centralizarea și sumarizarea fișelor de evaluare ale celor 3 evaluatori.
Robert Marshall este un consultant de vin și băuturi spirtoase născut în Marea Britanie, cu o experiență de peste 15 ani în industria de restaurante și ospitalitate. S-a mutat în România în 2007 și a început să lucreze pentru un producător local de vin în 2010, studiind, de asemenea, pentru diploma WSET în Londra. Din 2016 a devenit consultant independent pentru importatori de băuturi premium. Pe lângă evaluările și recenziile despre vin și mâncare, el a fost protagonistul unui film documentar despre turismul viticol în Romania și sprijină la promovarea României pe piețele externe, în timp ce continuă să ofere servicii de consultanță pentru restaurante din toată țara.
2. SERGIU NEDELEA – Fondator Winetaste School, Somelier
Sergiu a făcut parte din echipa de experți locali, fiind implicat în definirea bazei de date cu vinuri, a listei scurte pentru evaluare, contribuind la desfășurarea degustării, la descrierea cramelor incluse în ghid, precum și la asigurarea acurateții textelor de recenzii vinuri.
Cu o experiență profesională de peste 20 de ani, Sergiu este bine cunoscut atât ca Fondator al Winetaste School, CEO Sommelier Agency, dar și ca membru marcant al Ordinului Cavalerilor Vinului din Europa – Eques de Vinum O.E.V.E., unde are demnitatea de Paharnic și Președinte al Comisiei Oenologice – Consulatul României. În 2017 a fost titularizat ca Cel Mai Bun Somelier din România de către HoReCa Insight. Membru în juriile internaționale pentru Concours Mondial de Bruxelles și International Enologic Contest Vinitaly dar și în competiții interne, Sergiu este cunoscut și ca autor de cărți și articole publicate în presa de specialitate, fiind membru al Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România.
_____________
CEI TREI EXPERȚI INTERNAȚIONALI CARE AU DEGUSTAT ȘI EVALUAT VINURILE – Ana, Caroline și Isa
1. ANA SĂPUNGIU – Master of Wine

Ana a făcut parte din echipa de evaluatori, degustând și evaluând fiecare din cele 219 vinuri selectate spre a fi degustate (completare fișe detaliate de degustare, alocare punctaj de la 0 la 100, calibrare în echipă pentru punctaje finale și clasament).
Ana este Head Wine Buyer pentru Oddbins Wine Merchants. Metoda ei de achiziție este inovativă, explorând categorii mai puțin familiare în timp ce reanalizează regiunile clasice în căutare de valoare. Ana a plecat din România în Londra pentru a urma cursurile unui mba, finalizat cu un proiect despre vin. În timpul studiilor, a lucrat în diferite agenții de vinuri în Londra, inclusiv la Liberty Wines. În prezent este unul dintre judecătorii de la Decanter și International Wine Challenge, alături de alte competiții internaționale.
Ana, impresii în urma evaluării:
„Calitatea vinurilor roșii este ridicată, în particular a celor produse din soiuri indigene – Fetească Neagră/ Negru de Drăgășani. Tendința este una de îmbunătățire către un stil de vin mai puțin concentrat, dar mai echilibrat și mai proaspăt, aliniindu-se la cerințele pieței internaționale – o evoluție remarcabilă. Dintre acestea, doar Pinot Noir nu s-a ridicat la nivelul celorlalte, lucru datorat cultivării soiului de struguri în zone prea calde, necaracteristice. Ca rezultat, vinul nu își arată adevăratele proprietăți. Calitatea vinurilor albe a fost mixtă și atipică pentru anumite varietăți de struguri. Totuși, există câteva exemple de soiuri indigene foarte bune precum Fetească Regală/Albă, care se prezintă bine. Nu aș recomanda Sauvignon Blanc întrucât este atipic față de standardele internaționale (deja bine stabilite datorită popularității sale) și, prin urmare, neînțeles; de asemenea, calitatea este variată.”
2. CAROLINE GILBY – Master of Wine

Caroline a făcut parte din echipa de evaluatori, degustând și evaluând fiecare din cele 219 vinuri selectate spre a fi degustate (completare fișe detaliate de degustare, alocare punctaj de la 0 la 100, calibrare în echipă pentru punctaje finale și clasament).
Caroline Gilby (MW din 1992) are o pasiune pentru vinurile din Europa de Est. Și-a început cariera când această regiune era foarte importantă în MB, spre finalul anilor ’80 și a urmărit vinul românesc de la începutul noii ere. De atunci a fost martora unei revoluții complete în producția de vin. Din 1995 a lucrat ca freelancer: președinte panel la Decanter World Wine Awards, autor pentru cărți precum Oxford Companion to Wine, Hugh Johnson’s Pocket Wine Book și reviste ca Decanter, Meininger’s Wine Business Int’l și Harpers. În iulie 2018, și-a lansat propria carte „The Wines of Bulgaria, Romania and Moldova”.
Caroline, impresii în urma evaluării:
„Una dintre cele mai impresionate caracteristici ale acestei degustări a fost calitatea reală demonstrată de producătorii români. Au fost vinuri foarte bune și chiar excelente în majoritatea categoriilor, din mai multe soiuri, atât locale cât și internaționale. Cred că cele două categorii care au sub-performat au fost Sauvignon Blanc și Pinot Noir. Pentru Sauvignon, vinurile rareori ating nivelul global de excelență pentru acest soi. Pinot Noir nu a oferit finețea și entuziasmul pe care evaluatorii poate l-ar fi așteptat la acest nivel premium. Per total, când vinurile au dezamăgit, au fost mai ales cazuri de gestionări defectuoase, erori de îmbuteliere sau folosire excesivă a stejarului, deși, din fericire, extracția excesivă a fost rareori o problemă. În ansamblu, am rămas cu sentimentul degustării unor vinuri cu adevărat excelente și entuziasmante.”
3. ISA BAL – Master Sommelier

Isa a făcut parte din echipa de evaluatori, degustând și evaluând fiecare din cele 219 vinuri selectate spre a fi degustate (completare fișe detaliate de degustare, alocare punctaj de la 0 la 100, calibrare în echipă pentru punctaje finale și clasament).
Isa este Master Sommelier și membru al board-ului pentru The Court of Master Sommeliers Worldwide. A câștigat titlul de Best Sommelier of Europe în 2008 și a primit premiul Dom Perignon pentru Excelență din partea Academiei Marii Britanii de Servicii Gastronomice și Enologice. A lucrat în cadrul unor restaurante de top din UK timp de peste 20 ani. Acum conduce propria companie de consultanță în materie de vinuri și gastronomie, lucrând cu restaurante, hoteluri (inclusiv servicii de training) sau crame (varii subiecte).
Isa, impresii în urma evaluării:
„În general, calitatea vinurilor a fost foarte ridicată și multe stiluri de vin au evidențiat o industrie sofisticată a vinului și un nivel ridicat de apreciere al acestuia. Încurajator este și nivelul de preț al acestui vin, care adesea este unul competitiv pe piețele globale. În ce privește soiurile internaționale, vinurile din Cabernet Sauvignon au prezentat o calitate deosebit de bună. Am fost cumva mai puțin satisfăcut de vinurile Pinot Noir, cărora le-au lipsit aromele fine și complexe așteptate de la acest soi. Sauvignon Blanc și Chardonnay au prezentat unele exemple reușite, deși variind în calitate. Și vinurile din Fetească Neagră au oferit o experiență bună, cu o structură fructată bună fără să fie prea ușoare sau prea grele, combinându-se bine și cu alte soiuri. Per total, am fost impresionat de calitatea vinurilor românești.„