Istoric

FORMATORII DE GUST GAULT&MILLAU:
De la Noua Bucătărie la un brand gastronomic internațional 

1961, Paris. Încet-încet, Franța începea să se desprindă de autosuficiența anilor ʼ50, să renunțe la ingredientele extravagante și rețetele complicate și să experimenteze. Iar în redacția Paris-Presse jurnalistul Henri Gault și editorul său, Christian Millau, au fost printre primii care au observat schimbarea din societate și din bucătării. Nu s-au mulțumit să observe însă, dar au devenit și parte din schimbare. Seria de articole pe care au inițiat-o, Week-end et promenades, nu era o simplă poveste a restaurantelor din Paris și din împrejurimi, ci un moment cheie care urma să definească renașterea culinară din Franța.

Deși fără nume încă, La Nouvelle Cuisine se făcea simțită (și gustată!). Între 1962 și 1971, cei doi jurnaliști se implică în diverse proiecte editoriale cu un singur obiectiv: să încurajeze simplitatea în bucătărie, ingredientele proaspete, rețetele pregătite pe loc și combinațiile inedite, să fie vocea Noii Bucătării.

Iar dintre toate momentele, întâlnirea lor cu Paul Bocuse și salata lui de fasole verde și roșii cu care i-a cucerit de-a dreptul a rămas în istorie ca o esență a acestei filosofii noi, care sfida regulile bucătăriei franceze clasice. 1972 a rămas în istoria Gault&Millau ca anul publicării primului ghid de restaurante sub numele fondatorilor.  Punctele cardinale erau gustul, prezentarea și tehnica chefului, iar succesul a venit rapid cu peste 150.000 de exemplare vândute.

Astăzi, Gault&Millau este unul dintre cele mai de încredere branduri la nivel internațional datorită în primul rând unei metode de analiză independentă și extrem de riguroasă: evaluatorii sunt anonimi și imparțiali și urmează o metodologie internațională stabilită din 1970, când noul stil gastronomic a primit o formă clară: Decalogul Noii Bucătării. Treptat, ghidul s-a extins, fiind prezent în 20 de țări de pe 6 continente – din Canada și Maroc până în Japonia, Australia și Maldive.

Tradițiile și preferințele culinare specifice fiecărei țări sunt luate în considerare, dar regulile principale ale evaluării restaurantelor dezvoltate de fondatori sunt respectate indiferent de zona geografică unde se aplică – ceea ce conferă coerență și substanță brand-ului. Pe lângă ghidul de restaurante, internațional, Gault&Millau publică ghiduri dedicate produselor specifice pentru gastronomia țărilor în care este prezent, fie că este vorba despre vin și șampanie în Franța, ciocolată și bere în Belgia sau rom în Antilele Franceze.

În Romania povestea Gault&Millau a început la final de 2017, iar până acum am lansat 2 ediții ale Ghidului de Restaurante si 1 ediție a Ghidului de Vinuri Românești. Rămâneți aproape pentru a (re)descoperi gastronomia din România alături de noi.